Közélet

Csiszolatlan gyémántok a Csányi Alapítványban + FOTÓK

Csiszolatlan gyémántok a Csányi Alapítványban + FOTÓK

2011. október 6., csütörtök
Csiszolatlan gyémántok a Csányi Alapítványban + FOTÓK

Hátrányos helyzetű, de tehetséges gyermekeket karol fel az ország több pontján is működő Csányi Alapítvány. A szervezet egy éve segíti Szegeden is a nehéz körülmények között felnövőket.

Nevetés és gyerekzsivaj fogad minket a Csányi Alapítvány Közösségi Házához közeledve: a kellemes időre való tekintettel a hátsó udvarban tartottak drámaórát a kicsiknek, akik összefogódzkodva kergették egymást. "Egyszerű fogócskának tűnhet, pedig ennek is van okító célzata: a gyerekek csapatmunkában, egymást segítve játszanak, felosztják maguk közt a feladatokat. Az ilyen szituációkból is látszódik, hogy kik a vezéregyéniségek" - magyarázza a látottakat

Kurucz István

drámatanár. A másik csoport eközben informatika órán ismerkedett a számítógéppel. Íme egy átlagos hétköznap az alapítvány életéből.

Általános iskolától a diplomáig

"Az Életút Program, amit az alapítvány meghirdetett, nemcsak kiemeli a tehetséges gyerekeket, de hosszú távon egyengeti az útjukat. Tízéves koruktól tulajdonképpen az egyetem végéig elkísérjük a mentoráltjainkat. Ez az országban egyedülálló dolog" - árulta el

Szabóné André Piroska

, a szegedi közösségi ház egyik mentora. "Az alapítvány elsődleges szerepe a tehetséggondozás - célunk, hogy a jó eszű gyerekeknek irányt mutassunk, és a szociális hátrányból akadó akadályokat elgördítsük. Nem helyettesítjük az iskolákat, hanem párhuzamosan, azokkal együttműködve tudjuk fejleszteni a fiatalokat" - magyarázta a mentor. A Csányi Alapítvány – amely a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tagja – 2005 óta támogatja a tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermekeket. A tehetséggondozás központja minden térségben a Közösségi Ház, amely Szegeden kívül Kaposvárott, Jászberényben, Nagybajomban és Pécsett immár 162 gyermek egyéni fejlődését segíti. A szegedi fiatalok egy éve tanulhatnak a Szövetkezeti úton tavaly októberben megnyitott regionális központban. Jelenleg 27, zömében hatodikos tanuló jár ide, akik Szeged és környékének szinte összes iskoláját képviselik.

"Drámát, informatikát és idegen nyelveket tanulnak itt főtantárgyként a gyerekek, de fejlesztjük a logikai érzéküket és az általános műveltségüket is. Igyekszünk minél több gazdagító programot szervezni nekik: színházba, közéleti eseményekre visszük el őket, részt vettünk a nemrég rendezett Kutatók Éjszakáján is" - teszi hozzá Mikics Péter, aki szintén mentorként dolgozik a közösségi házban. "Senki nem lehet mindenben tehetséges, ha az összes tantárgyat erőltetnénk, az nem vezetne sehová. Az alapítvány célja az is, hogy egy általános tudás mellett mindenkiből előhozhassuk az erősségüket, és ezen a vonalon indítsuk el a gyerekeket. Szeretnénk, ha tizedik osztály végére ECDL-vizsgát és nyelvvizsgát is le tudna tenni minden gyerekünk. A jó tanulmányi átlagot ösztöndíjjal is jutalmazzuk, amit szabadon elkölthetnek - 4,5-ös átlag felett jár ez a jutalom, a legtöbb diák tudja teljesíteni ezt a szintet” - teszi hozzá.

A 27 szerencsés

A programban tanuló 27 gyereket hatvan jelentkező közül választották ki. "Minden iskolában a negyedikes osztályfőnökök delegálják a gyerekeket a programba. Ők jól ismerik őket, tudják, ki a tehetséges, de szociálisan segítségre szoruló. Egy teszt is várt a jelentkezőkre, szóban és írásban tesztelték az intellektuális képességeiket, utána családlátogatás keretében mértük fel a szociális hátteret. Ezek alapján választotta ki a kuratórium ezt a 27 főt" - mesélték a mentorok. Körutunkon egy gazdagon berendezett, jól felszerelt közösségi házat járhattunk végig. A reggeli morzsái még az asztalon hevertek a tágas étkezőben, ahol kényelmesen elférhet az összes gyerek. Több helyiségben is folyik az oktatás az emeleten: a nyelvi teremben 5-6 fős csoportokban tanulnak a kicsik angolul, szemben vele a számítógépes teremben éppen informatikaóra volt. Egy kicsi könyvtársarok áll mindig rendelkezésre a tanulni, olvasni vágyóknak. "Ha otthon a családi körülmények miatt nem tudnak tanulni a gyerekek, visszahúzódhatnak ebbe az olvasószobába. A könyvtárunk folyamatosan bővül, főként ismeretterjesztő jellegű irodalommal. A polcon helyet kaptak a tavalyi projektmunkák is, amelyeket a gyerekek készítettek. Némelyik olyan, mint egy kis szakdolgozat" - mutatja be a könyvtárszobát Szabóné André Piroska. Elképzelhető, sőt valószínű, hogy a jövő évben újabb csoporttal bővül a Közösségi Ház. "Hivatalos döntés még nincs, de úgy tudjuk, tervben van a bővítés. Csányi úr támogatja az ötletet, és ha a döntés megszületik, mi szívesen fogadjuk az újabb csoportot" - mondták a mentorok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.