Kultúra

Bolgár Kulturális Napok Szegeden

Bolgár Kulturális Napok Szegeden

2011. október 15., szombat
Bolgár Kulturális Napok Szegeden

Koncert, irodalmi est és kiállítás is szerepel a VII. Bolgár Kulturális Napok idei repertoárján; a hétfőn kezdődő ötnapos programsorozatot a Szegedi Tudományegyetem Őszi Kulturális Fesztiválja keretében rendezik meg.

A magyarországi bolgárok színháza, a Malko Teatro tizenötödik, társadalmi-kulturális folyóiratuk, a Haemus huszadik születésnapját ünnepli most Szegeden - mondta

Farkas Baráti Mónika

szervező az MTI-nek. A események sorát hétfőn este egy vándorkiállítás nyitja. Az Eurosapiens című tárlat szatirikus rajzokat mutat be a gabrovói Humor és Szatíra Háza Múzeum gyűjteményéből. Ez - csakúgy, mint a hét többi programja - a Millenniumi Klubban lesz. A tárlat Bulgária európai uniós csatlakozása alkalmából készült. Kedden a Pravo együttes koncertje várja az érdeklődőket. A zenekar 1997-ben alakult a békéscsabai Balkán Táncegyüttes kísérőzenekaraként, műsorukon autentikus szerb, macedón és bolgár hangszeres, valamint énekes dallamok és saját feldolgozások szerepelnek. Az estet táncház zárja. Szerdán a Malko Teatro és a Haemus közös születésnapján irodalmi estet tartanak. Az est első részében az irodalmi folyóirat történetéről, valamint a magyar piacon betöltött szerepéről lesz szó. Ezt követően a Malko Teatro alapító művésze,

Hadzsikosztova Gabriella

és a Jászai Mari-díjas

Tóth József

kortárs bolgár szerzők műveit adja elő

Eredics Dávid

gitárkíséretében. Csütörtökön az egyetem Néprajzi Tanszéke is bekapcsolódik a programokba. Bolgárkertészek Csongrád megyében címmel kiállítás mutatja majd be a bolgár nemzetiségű kertészek megtelepedését, életútját, illetve hatásukat a magyar lakosság gazdálkodására. Az érdeklődők megismerhetik azokat a kapcsolatokat, amelyek elősegítették a bolgárrendszerű kertészeti technológiák gyors átvételét és elterjedését. A közönség olyan bolgár ételeket is megkóstolhat, amelyek alapanyagát szegvári, illetve szentesi bolgár származású kertészek termelték. Pénteken filmvetítéssel zárul a fesztivál:

Adela Peeva

2003-ban rendezett Kié ez a dal? című bolgár-belga filmjét fogják bemutatni. A film egyfajta balkáni tükörnek is tekinthető és egy olyan vendéglőben játszódik, ahol több nemzetiség képviselteti magát; amikor meghallanak egy melódiát, attól kezdve azt mindenki sajátjának tartja. Évekkel ezelőtt a szegedi egyetem bolgár szakos hallgatói álmodták meg a programsorozatot, hogy tanult nyelvük kultúráját bemutathassák. Mostanra azonban nemcsak nekik, de a város bolgár közösségének is fontos eseményévé vált a fesztivál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.