Közélet

Az LMP szerint a tőkét és a környezetterhelést kellene adóztatni

Az LMP szerint a tőkét és a környezetterhelést kellene adóztatni

2011. október 16., vasárnap
Az LMP szerint a tőkét és a környezetterhelést kellene adóztatni

Az LMP szerint a zsákutcából, ahová a Fidesz vitte az országot, csak egy gyökeresen új program vezetheti ki az országot, az pedig az LMP által képviselt "Zöld Fordulat", amely a munkából élők helyett a tőkét és a környezetterhelést adóztatja; az ellenzéki párt elvárja a kormánytól, hogy "ismerje be gazdaságpolitikájának bukását és ennek árát legalább jövőre ne a lakossággal és a vállalkozásokkal fizettesse meg".

Scheiring Gábor

és

Vágó Gábor

országgyűlési képviselő az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményben azt írta: radikális változás megszorítások és az államadósság növelése nélkül is elérhető. A politikusok úgy vélik: a Fidesznek "köszönhetően" 2012-től több adót fizetnek azok, akik már jelenleg is az átlag alatt keresnek. Először is több személyi jövedelemadót, hiszen az adójóváírás megszüntetésével és a szuperbruttó részleges kivezetésével ismét csak az alacsony jövedelműek terhei nőnek, ahelyett, hogy a problémák fő forrását, "a bukott egykulcsos adót vonnák vissza" - írták. Szerintük "a kormánynak hála így a világ legbonyolultabb szja-rendszere jön létre, pedig a kabinet eddig pont az egyszerűsítéssel kampányolt". Sokkal egyszerűbb és igazságosabb lenne egy háromkulcsos, progresszív jövedelemadózás, amely csökkentené az alacsony jövedelműek terheit és méltányosan növeli a gazdagok hozzájárulását - húzták alá. A kormány a legszegényebbek terheit is növeli, amikor az általános forgalmi adó kulcsát a "világviszonylatban egyedülálló", 27 százalékos szintre emeli, és "ezzel újabb több százmilliárdos többlet terhet pakol a lakosság nyakába" - olvasható a közleményben. Az LPM-s képviselők úgy vélik: a vállalkozások is nagyobb terhekkel szembesülnek, amivel lényegében a Fidesz saját munkahelyteremtési célkitűzéseit "végzi ki a nagy nyilvánosság előtt". Mint írták, az "

Orbán-Matolcsy

páros" foglalkoztatási krízishelyzetben szélesíti a kis- és középvállalkozások által fizetendő járulékalapot, és további 1 százalékponttal emeli a munkavállalói járulékokat. Hozzáteszik: az egykulcsos adó visszavonásával és a környezetszennyezést sújtó zöld adók bevezetésével adottak lennének a feltételek a munkavállalói járulékok azonnali, 2 százalékpontos csökkentésére, és a leghátrányosabb térségek, alacsony képzettségűek legális foglalkoztatásának bővítését lehetővé tevő járulék elengedésére. Az LMP szerint országszerte egységes elvek alapján kellene bevezetni akár egy ingatlan alapú vagyonadót, és az ellenzéki párt azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az részben vagy egészben helyi adó lenne. A közlemény szerint ezt a lépést az önkormányzatok finanszírozásának és a létező helyi adók teljes revíziójával kell egybekötni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.