Közélet

Az LMP létrehozná a Nemzeti Összefogás Tanácsát

Az LMP létrehozná a Nemzeti Összefogás Tanácsát

2011. október 6., csütörtök
Az LMP létrehozná a Nemzeti Összefogás Tanácsát

Az LMP törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé a világ magyarságának képviseletét biztosító Nemzeti Összefogás Tanácsának létrehozásáról.

Dorosz Dávid

képviselő, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának tagja csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a

Schiffer András

frakcióvezetővel és

Karácsony Gergely

képviselővel közösen beterjesztendő törvényjavaslat célja, hogy úgy biztosítson többletjogosítványokat a határon túl élő magyaroknak az őket érintő ügyekben, hogy az nem veszélyezteti az egyes közösségek autonómiatörekvéseit. Elmondta: a parlament mellett működő 50 fős tanács a határon túl élők ügyeiben vétójogot kapna, így az Országgyűlés nem dönthetne róluk, nélkülük. Az LMP elképzelései szerint a testületbe az egyes közösségekből származó képviselők listás választás útján kerülnének be. A választást a határon túli magyarság körében tartanák. Dorosz Dávid hangsúlyozta: a javaslat több jogot és valódi beleszólást biztosítana a világ magyarságának az őket érintő ügyekbe, de eközben nem veszélyeztetné a magyar kisebbségek autonómiatörekvéseit. Hozzátette: az LMP nemzetpolitikájának alapja, hogy a szülőföldön való megmaradás legfontosabb záloga az autonómia, ezért olyan megoldásokat kell kínálni a határainkon túl élőknek, amelyek nem sodorják ezt veszélybe. Elmondta azt is, hogy a világ magyarságának szervezeteivel, valamint a magyarországi parlamenti pártok képviselőivel a következő hetekben kezdik meg az egyeztetést az előterjesztésről. Javaslatokat várnak a többi közt a szavazás technikájával kapcsolatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.