Közélet

Átadták az Arany János-díjakat az Írószövetségben

Átadták az Arany János-díjakat az Írószövetségben

2011. október 23., vasárnap
Átadták az Arany János-díjakat az Írószövetségben

Átadták az Arany János-díjakat és a Gérecz Attila-díjat a Magyar Írószövetségben vasárnap, az 1956-os forradalomra emlékező ünnepi rendezvényen Budapesten.

Arany János-díjat vehetett át

Kiss Benedek

költő,

Vári Fábián László

költő és

Jánosi Zoltán

irodalomtörténész,

Gérecz Attila

-díjban részesült

Kele Fodor Ákos

költő.

Vasy Géza

irodalomtörténész a díjazott

Kiss Benedek

költészetét méltatva elmondta: legjelentősebb alkotásaiban "a látvány és látomás, a tárgyiasság és szimbolikusság, a mítoszi jelleg leheletfinom egységét valósítja meg" úgy, hogy a természetről, a szerelemről, családról, hitről, életről és elmúlásról írva mindannyiunkat képes megszólítani". Vári Fábián László első kötete Széphistóriák címmel jelent meg 1991-ben - emlékeztetett Mezei Katalin író, költő, hozzátéve: az alkotónak azóta 6 verses kötete látott napvilágot. A 2011-ben megjelent Tábori posta című könyvben önéletrajzi írások szerepelnek.

N. Pál József

irodalomtörténész arról szólt, hogy

Jánosi Zoltán

irodalomtörténész olyan ember, "akiben a líra, a tudomány, a szigor és az életre való rácsodálkozás" együtt él.

Kele Fodor Ákos

költő munkásságát

Szőcs Géza

kultúráért felelős államtitkár méltatta. Kiemelte, hogy Kele Fodor Ákos Textolátria című kötetében újraéleszti az avantgard képverseket, fontos számára a kép, a film, a szó és a színjátszás egyaránt. A színház, amelyet vándorszínészekkel juttat el kicsi erdélyi falvakba a commedia dell 'arte eszközeivel, misszionárus munka is. Az Írószövetség 1956-os szereplésének tanulsága, hogy az írástudóknak a nehéz történelmi helyzetben a nemzet ügye melletti feltétel nélküli kiállás a feladatuk - hangsúlyozta

Lezsák Sándor

, az Országgyűlés alelnöke, amikor megkoszorúzták az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét megörökítő táblát az írószövetség székházának falán. Mint mondta, a forradalom és szabadságharc eseményeit nem lehet reálisan és mértéktartóan elemezni az írószövetség korabeli tevékenységének elemzése nélkül. Emlékeztetett arra, hogy az írószövetség november 12-én hozta nyilvánosságra azt a kiáltványt, melyben az írók nagy része kiállt a demokratikus választások és az emberi szabadságjogok teljessége mellett, a december 28-i taggyűlésen a résztvevők hitet tettek a forradalom mellett. A következő év, 1957. január 17-én a kormány rendeletben oszlatta fel a szövetséget azzal az indoklással, hogy az írók nyíltan szembehelyezkedtek a konszolidációs törekvésekkel, a Magyar Népköztársaság érdekeivel ellentétes tevékenységet fejtettek ki. Számos írót, többek között

Déry Tibort, Fekete Gyulát, Zelk Zoltánt, Varga Domokost, Buda Ferencet

ítélték börtönre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.