Gazdaság

A megújuló energiák hasznosítására összpontosít a kormány

A megújuló energiák hasznosítására összpontosít a kormány

2011. október 12., szerda
A megújuló energiák hasznosítására összpontosít a kormány

Az energetika területén a megújuló energiák hasznosítására összpontosít a kormány - mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára szerdán Kaposváron sajtótájékoztatón.

Az államtitkár kaposvári látogatása kapcsán elmondta: fölkeltette az érdeklődését, hogy Somogy megye a kormányváltást követően hozzávetőlegesen 14 milliárd forintot nyert el az Új Széchenyi Terv környezet- és energiafejlesztésre szánt forrásaiból. Ebből 6,6 milliárdot a kaposvári önkormányzat, annak vállalkozása, valamint olyan városi vállalkozások kapnak, amelyek a környezeti infrastruktúra működtetésében kiemelt szerepet töltenek be. Az államtitkár hangsúlyozta: ma azok a közösségek tudnak tartósan megmaradni a szülőföldjükön, amelyek fenntartható módon használják a táj forrásait, és gondoskodnak az elhasznált erőforrások után keletkezett melléktermékek újrahasznosításáról is. Rámutatott: Kaposváron ezt rendszerszinten végzik. Nem csak a saját vállalkozásaik, hanem a városban működő partnervállalkozások bevonásával együtt - jegyezte meg magyarázatként.

Bencsik János

szerint "elképzelhetetlen az, hogy egy város energiaellátásának részbeni autonómiája érdekében ne jöjjön létre egy ilyen integrált együttműködés". A kérdés az - tette hozzá, hogy a különálló kezdeményezések városi szinten össze tudnak-e kapcsolódni, és az összekapcsolódó fejlesztéseket a központi pályázati rendszeren belül együttesen képes-e a pályázat kiírója és elbírálója értékelni, értékén kezelni. Az államtitkár példaként a kaposvári távhőszolgáltatás fejlesztését, a gázfelhasználást legalább felerészben csökkentő megújuló alapuló energiaforrásra alapozott biomassza-előállítást, a Magyar Cukor Zrt. saját energiaigényét biztosítani kívánó, a városi fürdőt is hamarosan biogázzal ellátó, négy éve elkezdett és most egy újabb fermentor építésével folytatódó fejlesztését említette, amelyhez a beruházás összegét felét kitevő 540 millió forint állami támogatást nyújtottak. Kitért arra is, hogy miként korábban jelezték, pályázatot írtak ki családi házak és a 12 lakásosnál kisebb társasházaknak használati melegvíz-előállítására és fűtésrásegítésre szolgáló napkollektorok beszerzésére, installálására a teljes gépészeti tartozékokkal együtt. A pályázatokat október 25-től december közepéig lehet benyújtani, s 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást lehet elnyerni, lakóegységenként maximum 800 ezer forintot - mondta az államtitkár. Közölte: erre a célra hárommilliárd forint áll rendelkezésre, amiből számításaik szerint mintegy 5500-6000 pályázat támogatására lesz lehetőség, Kifejezetten klímavédelmi pályázatról van szó - hangsúlyozta Bencsik János. Hozzátette: a cél az, hogy minél több megújuló energiát állítsanak elő, és ezzel minél nagyobb mértékű széndioxid-kibocsátás csökkenést lehessen elérni, hiszen így nem hazai költségvetési forrásokból, hanem a zöldberuházási rendszeren belül meglévő klímakvóta értékesítésekből származó bevételeket lehet felhasználni. Kaposvári látogatásának tapasztalatairól szólva azt mondta: amióta létrejött a közszolgáltatási holding, még jobban odafigyelnek a város üzemeltetése és a városi intézmények és közszolgáltatások energiagazdálkodására, javult a hatékonyság. Közölte: felkérte a kaposvári távhő szolgáltató munkatársait és vezetését, vegyenek részt a hamarosan felálló a távhőfejlesztési cselekvési tervet előkészítő munkacsoportban, hogy a jó gyakorlatokat érvényre lehessen juttatni az új cselekvési akciótervben. "A közszolgáltatást nálunk Kaposváron csak közösség tulajdonban tudjuk elképzelni" - reagált ez elhangzottakra

Szita Károly

, a város fideszes polgármestere. Hozzátette: ezért nem adták el a közszolgáltató cégeket, és ezért szervezték össze egy a holdingba, ami biztosítja a tartós tulajdont. "A cél a kiváló minőségű szolgáltatáson túl a megfelelő árak biztosítása" - szögezte le Szita Károly, aki fontosnak tartotta megjegyezni: a közszolgáltatási árak tekintetében a nagyvárosok között Kaposvár az ország egyik legolcsóbb városa tudott maradni, egyúttal reményét fejezve ki, hogy ez így lesz a jövőben is. Szita Károly a tervezett energetikai fejlesztésekről szólva elmondta: felújítják és bővítik a távhőhálózatot, tervezik egy biomassza erőmű megépítését, október végétől több tízmillió forintot takarítanak meg a cukorgyártól kapott biogáz felhasználásával a városi uszoda és gyógyfürdő működtetésénél, a Klebelsberg-kollégiumban pedig napkollektorokat szerelnek fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.