Közélet

A magyar kultúrát népszerűsítik Varsóban

A magyar kultúrát népszerűsítik Varsóban

2011. október 2., vasárnap
A magyar kultúrát népszerűsítik Varsóban

Magyar kavalkád címmel a magyar zenét, táncot, konyhát, bort, kézművességet népszerűsítő nagyszabású rendezvényt tartanak a hétvégén Varsó belvárosában, a Magyar Kulturális Intézet szervezésében.

A lengyel főváros egyik legelegánsabb, legfrekventáltabb központi útvonalán, az óvárosba vezető Krakowskie Przedmiescie utcában, ahol az elnöki palota, több minisztérium és az egyetem is található, kilométer hosszan állnak a sátrak, ahol az érdeklődők a magyar konyha ízeivel, a magyar borokkal ismerkedhetnek, és a különböző magyarországi régiókból érkezett népi kézművesek - fazekasok, fafaragók, selyemfestők, szíjgyártók és mások - termékeiből vásárolhatnak. A sátrakban számos hungarikum is megtalálható, kürtős kalácstól és lángostól magyar pálinkáig, gyulai kolbászig. Külön sátrakban mutatkoznak be a turisztikai cégek és a Studio EMKA könyvkiadó, amely évek óta klasszikus magyar szerzők műveit és magyar témájú könyveket ad ki lengyel fordításban. Az EMKA név mögött a kiadó szerkesztője, a lengyel tulajdonos felesége, Molnár Klára nevének kezdőbetűi rejtőznek. A rendezvény helyszíne szombat-vasárnap sétálóutcává alakult át, a közlekedés elől lezárták. Egész nap szól a zene: főként népzene, de rock is. Egy nagy színpadon egész nap különböző együttesek szórakoztatják a nagyszámú érdeklődőt. A magyar Jánosi Együttesen, Tárkány Műveken és Solid Galerín kívül fellép a poznani, autentikus magyar néptáncokat bemutató, kizárólag lengyel táncosokból álló Piroska táncegyüttes is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.