Sport

2013-ig biztosan nem segíti a technika a játékvezetést

2013-ig biztosan nem segíti a technika a játékvezetést

2011. október 5., szerda
2013-ig biztosan nem segíti a technika a játékvezetést

Szinte bizonyos, hogy 2013-ig nem vezetik be azokat a technikai újításokat, amelyek jelentős mértékben segítenék a labdarúgó-mérkőzések játékvezetőit.

A sportág szabályalkotó testületének (IFAB) egyik tagja,

Alex Horne

- aki az angol szövetség főtitkára - szerdán jelezte: késnek a tesztek, megítélése szerint a 2012/13-as idényben nem kerülhet sor a bírósegítő találmányok alkalmazására, és úgy gondolja, erre a 2013/14-es szezonban van reális esély. Az angol Premier League illetékesei remélték, hogy már 2012 augusztusában előállhatnak a játékvezetők munkáját nagyban megkönnyítő eszközökkel. A nemzetközi szövetség (FIFA) olyan technikai megoldást keres, amely egy másodpercen belül egyértelműen tájékoztatja a játékvezetőt arról, hogy a labda teljes terjedelmével túljutott-e a gólvonalon vagy sem. A FIFA bízik benne, hogy ilyesféle rendszer a 2014-es világbajnokságon már alkalmazható. A játékvezetők technikai támogatása azt követően került hangsúlyosan előtérbe, hogy a tavaly nyári, dél-afrikai világbajnokságon a meccsek eredményeit döntően befolyásoló hibákat követtek el a bírók, ez pedig világszerte felháborodást váltott ki, s egyúttal megmozgatta a feltalálók fantáziáját is. A tévedések elkerülését szolgáló - s a FIFA által februárban már vizsgált -

bírósegítő találmányok egyike a magyar Maruzsi Lászlóé

. Az 1886-ban alapított, nyolcfős IFAB tagságának felét - 1913 óta - a FIFA adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges. A "Grál-lovagoknak" is nevezett testület az elmúlt években mindig a technikai újítások bevezetése ellen voksolt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.