Gazdaság

Új veszélyzónában a világgazdaság

Új veszélyzónában a világgazdaság

2011. szeptember 14., szerda
Új veszélyzónában a világgazdaság

Új veszélyzónába érkezett a világgazdaság a Világbank elnöke szerint. Robert Zoellick úgy véli: Európának, az Egyesült Államoknak és Japánnak kemény döntéseket kell meghoznia, hogy ne rántsák magukkal az egész globális gazdaságot.

"Ha Európa, az Egyesült Államok és Japán nem viselkedik felelősségteljesen, akkor nemcsak magukat rántják a mélybe, hanem az egész világgazdaságot" - mondta

Zoellick

a George Washington egyetemen tartott előadásában. "Ezek az országok túl sokáig halogatták a kemény döntések meghozatalát, ezáltal csak néhány igen fájdalmas intézkedésre csökkentve a lehetőségeket" - fejtette ki a bankelnök. Zoellick szerint az európai államok nem képesek a közös felelősségvállalás elismerésére, Japán tartózkodik a szükséges gazdasági és szociális reformoktól, az Egyesült Államokban pedig politikai érdekellentétek hátráltatják a rekord mértékű költségvetési hiány csökkentésére irányuló törekvéseket. Zoellick leszögezte:"Ha nem alkalmazkodunk a változásokhoz, nem emelkedünk a rövid távú politikai érdekek fölé, és nem vesszük tudomásul, hogy a hatalom felelősséggel jár, akkor veszélyes áramlatba sodródunk". A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank a jövő héten tart közös tanácskozást, amelyen az európai adósságválság lesz az egyik központi téma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.