Közélet

Kétszázezren a XV. szegedi halfesztiválon + FOTÓK

Kétszázezren a XV. szegedi halfesztiválon + FOTÓK

2011. szeptember 5., hétfő
Kétszázezren a XV. szegedi halfesztiválon + FOTÓK

A jubileumi halfesztiválra idén is több mint kétszázezer vendég látogatott ki a Tisza partjára. A háromnapos rendezvényen a halkedvelők számtalan bográcsból, serpenyőből, sütőből kóstolhatták meg mindazokat az étkeket, melyek halból elkészíthetők.

A folyóba nyúló rondellán idén is ott állt a Fehértói Halászcsárda ötezer literes óriásbográcsa, hogy feneketlen gyomrából ezrek ízlelhessék a szegedi halászlevet. „Nehéz megbecsülni a látogatók számát, hiszen ez nem belépős rendezvény volt” – mondta el portálunknak

Frank Sándor

szervező. „Az óriásbográcsunkból az idén is több mint negyvenezer adag hallé fogyott, így ha csak minden ötödik ember fogyasztott belőle, megvan a kétszázezer látogató.”

Szögedi, bajai

Persze a hallének sokfajta elkészítési módja ismert, mégis a szögedi passzírozott és a bajai tésztás között régóta „dúl a harc”. Ezen a hétvégén mindkét fajta megkóstolható volt, a szombati napon pedig, a Partfürdőn megrendezett főzőversenyen több mint kétszáz nevező főzte a különlegesebbnél különlegesebb halleveket. „A rendezvény célja évek óta kettős” – mesélt a jubileumi rendezvényről a Venesz-díjas mesterszakács. „Egyrészt szeretnénk újra a halétkek felé fordítani a magyar közönséget, másrészt az amatőr főzőkön keresztül meg is tanítani ezeknek az elkészítését. Évente Magyarországon már tíz kiló fölött fogyasztanak az emberek halat, a Partfürdőn pedig a rengeteg jó minőségű hallé is jelezte, hogy egyre többen szeretnek és tudnak is halászlevet készíteni.”

Harcsakolbásztól a haltepertőig

A Partfürdőn több vendéglátóipari szakiskola vonult fel remek – szemnek és szájnak is tetsző – étel és terítékbemutatójával, köztük például egy egri iskola is, akik harcsából készített kolbászkákkal lepték meg az arra járókat. A Huszár Mátyás-rakparton rotyogó és sülő finomságokkal számtalan vendéglő és halászcsárda próbálta betömni a népes vendégsereg gyomrát, miközben a nagyszínpadon egymást követték a koncertek és műsorok. Újdonságnak számított az a klinikai rakpartszakaszon felállított kisszínpad, ahol színházi előadásokkal, népzenei koncertekkel szórakoztatták a nagyérdeműt, a vasárnapi napot és egyben az idei Halfesztivált színpompás tűzijáték zárta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.