Kultúra

Thealter U21 blog - plusz első nap

Thealter U21 blog - plusz első nap

2011. szeptember 22., csütörtök
Thealter U21 blog - plusz első nap

"A történet valójában az, amit az ember nem mesél el."

Még a gondolathoz sem szoktunk hozzá, hogy a nyári fesztivál szüretkor visszatérjen. Családtagokon, önkénteseken, néhány sajtóson és a két "közéleti nénin" kívül nem is volt más a rövid megnyitón. Balog József mindezekhez mérte mondanivalóját, tehát nem tudhattuk meg miért e ráadás, miért éppen ezekkel az előadásokkal maradtak adósok őszig. Bonusz fesztivál, mondta és mi kevesen a Zsina udvarán bonusz gyümölcsöket és bonusz borokat fogyaszthattunk. És akkor ez legyen napi egy előadással nyári blogom folytatása, stílusosan afféle bonusz blog.

Nem tudom mennyien lehettek a debreceni fiatalok kora esti előadásán, mert percekkel a Hólyagcirkusz Társulat fellépése előtt alig harmincan toporogtunk az udvaron. Még bor is maradt délutánról. Beültünk végül, a hűségesek és lassú átmenettel elkezdődhetett az idei Thealter legvontatottabb és legszomorúbb előadása. Nem hiszem, hogy e jelzőkre vonatkozó véleményem megváltozhat vasárnap estére. A Kulterer alapja

Thomas Bernhard

filmnovellája, a börtönből szabadult férfi történet nélküli története. A világban céltalanul keringő számtalan tárgy egyike vagyok csupán. Ami történik velem, az történik, még a semmit se én irányítom. Az előadás tere a cirkuszporond, szereplői zenélő és éneklő medvék, az idomár, a látszólag értelmetlenül monologizáló cirkuszigazgató és a rácson túlra kikötözött beszélő szamár. A rács jelképes, kilépnek a medvék, kilép az idomár. De akkor is ott van, elbonthatatlanul. A medvék szomorú monológjai, keserűen szép dalai szólhatnak rólunk, akár aktuálpolitikai tartalmuk is lehet, szólhatnak a színházról vagy a cirkuszról, esetleg a valóságról. Maradjunk annyiban, a medvék monológjai, keserűen szép dalai a medvékről szólnak. Mintha ezzel a Hólyagcirkusz szomorú medvéi lezártak volna mindent, nem tudni hogyan tovább. Csak a végszó visszhangzik az elsötétedő zsinagógában. Állatok vagyunk. Ma kora este a szentesi fiatalok lépnek fel, majd a Bárka Színház előadását nézhetik meg azok a szerencsések, akik már a múlt héten jegyet váltottak.

Thealter U21 plusz - Régi Zsinagóga

Hólyagcirkusz Társulat: Kulterer - se Kelet, se Nyugat, se Sírás

Petró János

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.