Közélet

Székelyföld tanulhatna Dél-Tirol példájából

Székelyföld tanulhatna Dél-Tirol példájából

2011. szeptember 17., szombat
Székelyföld tanulhatna Dél-Tirol példájából

Dél-Tirolban élők tartanak előadásokat Romániában. Azt mutatják be a székelyföldieknek, hogy miként lehet eljutni a sikeres autonóm európai régióig.

Turistavonzó táj, sikeres gazdaság, nincs munkanélküliség, az olaszországi átlagnál jóval magasabb egy főre eső jövedelem, társadalmi jólét. Hogyan érte el mindezt Dél-Tirolban az összesen félmilliós németek, olaszok és ladinok alkotta közösség - ezt mondták el az észak-olaszországi autonóm tartományból érkezők Csíkszeredában - hangzott el a Duna Televízió Híradójában. Az 1971-ben kidolgozott, úgynevezett második autonómia felszámolta az etnikai konfliktusforrást. A térségben őshonos németek és ladinok, illetve az 1919. után erőszakkal betelepített olaszok is anyanyelvükön tanulnak, érvényesülnek, őrizhetik identitásukat. Az adók 90%-a is a térségben marad. Dél-Tirol autonómiáját az olasz parlament hagyta jóvá.

Korodi Attila

, a román parlament külügyi bizottságának elnöke szerint nagy fejlődést eredményezett az, hogy hagyták a német őshonos közösséget együtt dolgozni az olasz közösséggel, és szabadon dönthettek az autonómiáról. - Nálunk is csak ennyi kellene – jegyezte meg. Székelyföld természeti adottságai hasonlítanak Dél-Tiroléhoz. De amíg Dél-Tirol minden közintézményében az alkalmazottak nemzetisége a lakosság etnikumi összetételét tükrözi, addig Székelyföldön erre alig akad példa. - Párbeszédre lenne szükség, de ez hiányzik az itt élő magyarok és románok között - mondja Hargita megye önkormányzatának egyik román tanácsosa. Az emberek közötti korlátokat leginkább a nyelvismeret hiánya okozza. Dél-Tirol iskoláiban mindenkinek meg kell tanulnia a másik etnikum nyelvét. Székelyföldön viszont csak a magyaroknak kell románul tanulni. Az előadók szerint az előítéletektől el kell jutni az elfogadásig, és elsősorban mentalitásváltásra lenne szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.