Közélet

Slotának nem tetszik a választójog-kiterjesztés

Slotának nem tetszik a választójog-kiterjesztés

2011. szeptember 8., csütörtök
Slotának nem tetszik a választójog-kiterjesztés

Ján Slota, az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szerint a magyar politikusok azon munkálkodnak, hogy bekebelezzék Dél-Szlovákiát és létrehozzák Nagy-Magyarországot. Szerinte ennek az igyekezetnek a része a magyar kormánypártok parlamenti frakcióinak azon döntése, hogy választójogot adnak a határon túli magyaroknak.

"Ezt a lépést annak ellenére megtették, hogy az egész fejlett Európa tiltakozott szégyenteljes kezdeményezésük ellen" - állította

Slota

csütörtökön délután kiadott nyilatkozatában. "A magyar politikai elit ezzel csak megerősítette az SNS feltételezéseit, hogy mit is akarnak voltaképpen a magyar politikusok: ha a dél-szlovákiai magyar kisebbség képviselőket választhat a magyar parlamentbe, akkor az kezdetét jelenti Dél-Szlovákia hozzácsatolásának egy egységhez - Nagy-Magyarországhoz" - vélekedett a magyarellenességéről ismert politikus. "Ha nem akarjuk, hogy rövidesen olyan helyzet alakuljon itt ki, mint amilyen 1938-1939-ben a volt Csehszlovákiában alakult ki a Szudéta-vidék elszakításával, a mai szlovák kormánynak végre fel kellene ébrednie; meg kellene szakítania kollaborációját a Híd párttal és Budapesttel, végre a Szlovák Köztársaság nemzetállami ügyeivel kellene foglalkoznia, védelmeznie kellene érdekeinket, illetve területünket" - olvasható a nyilatkozatban. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség közlése szerint Slota a Fidesz-KDNP parlamenti frakciónak a hajdúszoboszlói kihelyezett ülésen hozott döntésére reagált. A szlovák hírügynökség az Origo hírportálra hivatkozva azt írja, hogy a határon túli magyarok választójogáról végleges döntés született, de a választás formája még nem világos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.