Gazdaság

Sikeres állatkertfejlesztés a határ két oldalán + FOTÓK, VIDEÓ

Sikeres állatkertfejlesztés a határ két oldalán + FOTÓK, VIDEÓ

2011. szeptember 29., csütörtök
Sikeres állatkertfejlesztés a határ két oldalán + FOTÓK, VIDEÓ

Lezárult a szomszédos Európai Állatkert-projekt

2010. októberében vette kezdetét Szeged és a Palicsi Állatkert által indított „Két Európai Állatkert az oktatásért és a környezetvédelemért” című projekt, mely során a Szegedi Vadasparkba és a Palicsi Állatkertbe a két országból több mint hat és félezer gyermek látogathatott el. A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban tavaly ősszel indult projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg közel 300 ezer eurós költséggel. A két szomszédos állatkert munkatársainak közös célja egy határon átnyúló oktatási együttműködés fejlesztése volt, ami a szakmai együttműködés erősítését, Szeged és a Subotica/Palics Zoo pedagógiai munkájának összehangolását célozta.

Fejlesztések a határ két oldalán

A határ mindkét oldalán párhuzamosan fejlesztések indultak el. A szerb oldalon felépült egy oktató- és bemutatóhely, míg a Szegedi Vadaspark területén egy Pingvin-ház és nyitott oktatóhely létesült. Az infrastruktúra mellett a beszerzésre kerülő informatikai eszközök segítik az épületek hasznosítását. A program ideje alatt 18 alkalommal került sor diákok csereutaztatására, így 90 palicsi gyerek érkezett Szegedre, ezzel egy időben 90 szegedi gyerek utazhatott Palicsra. A programnak köszönhetően az utaztatások során összesen 6480 gyerek vehetett részt. A csereprogramban a szegedi és a palicsi állatkertben nem-formális pedagógiai módszerekkel, játékosan ismerkedhettek meg a gyerekek a környezetvédelem fontosságával és a fenntarthatóság alapelveivel.

Zoo-pedagógiai segédanyagok

A szakmai munka összehangolása érdekében kidolgozásra kerülő pedagógiai segédanyagok, magyar, szerb és angol nyelven készültek el, a Szegeden megrendezésre kerülő szakmai konferencián pedig a zoo-pedagógia szakemberek cserélhették ki tapasztalataikat. A két szomszédos ország közötti együttműködés erősítése érdekében, az állatkert szakemberei is részt vehettek egy háromnapos work-shopon, amely Palicson valósult meg. A projekt legfőbb hozzáadott értékei közül a fizikai határok eltörlése a diákok gondolkodásmódjából, a helyi identitás erősítése, illetve a zoopedagógiai ismeretek népszerűsítése és aktív használata kiemelt szerepet kapott.

Pingvin-ház a vadasparkban

Az üvegezett látványmedencével ellátott pingvin-ház építése idén májusban kezdődött meg és mostanra fejeződött be, mintegy 35 millió forintos költséggel. Hamarosan – az európai tenyészprogram keretén belül – Németországból pápaszemes pingvinek érkeznek a Szegedi Vadasparkba, ahol a kötelező állatorvosi vizsgálatok és az előírásoknak megfelelő karanténban töltött idő után kerülnek majd a nyilvánosság elé, nagy valószínűséggel a tavaszi ünnepélyes megnyitó során. „Az állatokat a Szegedi Vadaspark ingyen kapja, csak a szállítást kell nekünk megoldani” – mondta el portálunknak Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója. „Azért, hogy mi is megtanuljuk a pingvineket, munkatársaink több napot töltöttek el Németországban. Az állatok speciális ládában 12-14 óra alatt jutnak majd el Szegedre, ahol először karanténba kerülnek, ezután láthatja csak őket a közönség.” A pápaszemes pingvinekre azért esett a szakemberek választása, mert egyrész a látogatók körében ez az állat kapta a legtöbb szavazatot, másrészt pedig a magyarországi éghajlaton is könnyű a tartásuk. A későbbiekben természetesen megpróbálkoznak majd a szaporításukkal, amire több sikeres külföldi próbálkozás is van már. A névadás tekintetében egyelőre még nincs semmi eldöntve, elképzelhető, hogy egy pályázat keretében a keresztszülőséget a vadaspark látogatóira bízzák majd.

„Zsiráfkörömkoptató”

A korábban átadott Afrika-ház leglátványosabb állatai, a zsiráfok is új „ajándékot” kaptak, mely nemcsak játékosan szolgálja az állatok mozgásigényét, de jelentős egészségügyi szerepet is kapott. „Mivel a zsiráfokat nem lehet altatni, így az esetleges patagondjaik megoldására készült el ez a szerkezet” – avatott be a nyakiglábok új játékszerének titkába Endrédi Lajos, a vadaspark gyűjteménykezelője. „A láncra lógatott eleség, és a szénarács folyamatosan leng, így az alul elhelyezett recézett betonsávon állandóan mozogniuk kell, miközben patáikat koptatják.” A zsiráfok ráadásul így nem unatkoznak, többet „dolgoznak”, több időt töltenek aktív mozgással. Az állatkerteknek mindig kiemelkedő problémája az, hogy ne legyen „unatkozó” állat. A Szegedi Vadasparkban dolgozó szakemberek folyamatosan azon munkálkodnak, hogy ötletes és praktikus játékszereket adjanak a ketrec- és kifutó-lakóknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.