Szórakozás

Rejtett szépségek és templomséta a kulturális örökségnapokon

Rejtett szépségek és templomséta a kulturális örökségnapokon

2011. szeptember 14., szerda
Rejtett szépségek és templomséta a kulturális örökségnapokon

Szeptember 17-én és 18-án, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között változatos programmal várja az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár.

A Somogyi-könyvtár Dóm téri épületén belül kínált programok:

A pincétől a padlásig

– épületbemutató túra. Mindkét napon: 10 és 14 órától.

Tárlatvezetés

az EX libris – „Koronás fők, államférfiak, főpapok, tudósok elzüllött könyvtárainak darabjai” a Somogyi-könyvtár gyűjteményében címmel rendezett kiállításon. Mindkét napon 11 és 16 órától. Szakrális terek –

Könyvkincsek a Somogyi-könyvtár gyűjteményében

– kiállítás és

bemutató az Emlékkönyvtárban

mindkét napon 12 és 17 órától. A könyvtár „kilép” az épületből,

két, tematikus sétára

várja az Érdeklődőket Szeged belvárosában. Az egyik

Rejtett szépségek

címmel az eklektikus, szecessziós épületek lépcsőházaiba, rejtett udvaraiba nyújt betekintést – az egykori háztulajdonosok történetét is ismertetve. Útvonal: SZAB-székház – Krebsz-ház – Wagner-ház - Kiss Dávid-palota – Jerney ház – városháza – Kárász-ház – Eisenstädter-ház – Várnai-ház – Ungár-Mayer-palota – Vajda-ház – Reök-palota Az

„ökumenikus” templomséta

szombaton és vasárnap eltérő útvonalon vezeti el a résztvevőket a belváros „szakrális tereibe”. Szombat: Honvéd téri református templom – Régi zsinagóga – Szent Rozália kápolna – szegedi evangélikus templom Vasárnap. Fogadalmi templom – Új zsinagóga – Szent Rozália kápolna – Kálvin téri református templom – szegedi Szent György nagyvértanú ortodox templom Mindkét séta mindkét napon 14 órakor a Somogyi-könyvtár épülete elől (Dóm tér 1-4.) indul. A séták iránt érdeklődőknek ajánlott az előzetes jelentkezés (személyesen a könyvtár adminisztrációjában, telefonon a 630 634 vagy 425 525-ös telefonszám 201-es mellékét kérve vagy a központi e-mail címen: library@sk-szeged.hu. (A belvárosi séta tervezett időtartama másfél óra, a templomsétáé kettő óra.)

Építészet és zene

A Korzó Zeneház idén is csatlakozik

Építészet és zene harmóniája

című programjával a Kulturális Örökség Napjai rendezvényeihez. Szombaton, szeptember 17-én 16 órától az Ybl-díjas építész,

Koczor György

mutatja be az épületet, ezt követően a zenetörténet Ave Maria feldolgozásaiból összeállított kamarakoncerttel ajándékozzák meg az érdeklődőket. Közreműködnek:

Vajda Júlia

Liszt-díjas magánénekes,

Gorbunova Natalia

– hárfa,

Blahó Attila

– zongora,

Kosztándi István

– hegedű. A szombati sétákon részt vevő érdeklődőknek lehetőségük van csatlakozni a zeneházi rendezvényhez.

Hol sírjaink domborulnak

Az örökségnapokra tervezett „Hol sírjaink domborulnak – híres szegediek nyugvóhelye”

temetősétát

egy héttel később

rendezik meg: „Az élők háza” – séta a szegedi izraelita temetőben címmel és tematikával. A szegedi izraelita temető különös atmoszférája, művészi faragású sírköveinek üzenete rabul ejti a látogatót.

Löw Lipót

és

Immánuel, Pick Márk, Kiss Dávid, Kulinyi Zsigmond, Fehér Poldi, Heller Ödön

nevével találkozva a egyórás séta fölidézi az itt nyugvó jeles szegediek életútját. A séta időpontja: 2011. szeptember 23., péntek 16 óra, szeptember 25., vasárnap 14 óra. Találkozás a Belvárosi temető Fonógyári úti bejárata előtti villamosmegállóban pénteken 16 órakor, vasárnap 14 órakor. A programok könyvtári tagság nélkül is és ingyenesen látogathatók. Minden érdeklődőt szeretettel vár a Somogyi-könyvtár (Szeged, Dóm tér 1-4.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.