Bulvár

Polgárőrökkel dolgoznak a Csongrád megyei határrendészek

Polgárőrökkel dolgoznak a Csongrád megyei határrendészek

2011. szeptember 20., kedd
Polgárőrökkel dolgoznak a Csongrád megyei határrendészek

Aktívan segítik a polgárőrök a határrendészek munkáját Csongrád megyében, ahol az elmúlt évhez képest több mint 15 százalékkal nőtt a szerb-magyar határszakaszon elfogott illegális migránsok száma - közölte Éberhardt Gábor, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetője kedden Szegeden.

A megyében dolgozó határrendészek és a polgárőrök együttműködése hosszú évekre nyúlik vissza, és nemzetközi szinten is példaértékű - mondta az alezredes egy tizennégy polgárőrszervezet számára tartott tájékoztató után. A határ közeli településeken önkéntes munkát végző polgárőrök amellett, hogy jelzik a hatóságoknak a gyanús személyeket, járőrözés előtt bejelentkeznek a határrendészeti ügyeletre, gyakran csatlakoznak a járőrökhöz, nagyobb migránscsoportok érkezése esetén részt vesznek a területzárásban és a kutatásban is, a nyári csúcsidőszakban pedig segítenek a forgalomirányításban is - közölte. Éberhardt Gábor elmondta: az észak-afrikai országokban bekövetkezett társadalmi változások nyomán már a tavasszal prognosztizálható volt, hogy erősödni fog a migrációs nyomás a szerb-magyar határszakaszon. Az idén Csongrád megyében mintegy ezerkétszáz illegális migránst fogtak el a zöldhatáron - harmaduk gyerek volt -, és további nyolcszáz embert tartóztattak föl valamelyik határátkelőnél - tudatta az alezredes. A határsértők között megtalálhatók a spontán migránsok, akik minimális pénzzel fölszerelkezve vasúti sínek, töltések alapján vágnak neki a zöldhatárnak, sokakat viszont embercsempészek próbálnak bejuttatni Magyarország területére - közölte Éberhardt Gábor. Ebben az évben 32 elfogott embercsempész ellen indult büntetőeljárás a megyében. Néhány éve az embercsempészek 200-500 eurót kértek egy-egy útért, mára a tarifa 3-5 ezer euróra emelkedett - tette hozzá. Az alezredes közölte, hogy a kirendeltséghez erőket csoportosítottak át a Készenléti Rendőrség állományából, és technikai fejlesztéseket is végrehajtanak. Az eddig is eredményesen használt röszkei stabil hőkamera mellett néhány héten belül hasonló berendezést telepítenek Tiszaszigetre és jövő tavasszal Ásotthalomra is. A három hőkamera a megye teljes, 62 kilométeres határszakaszát belátja majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.