Egyetem

Országos diákköri „bajnokok” a pódiumon + FOTÓK

Országos diákköri „bajnokok” a pódiumon + FOTÓK

2011. szeptember 16., péntek
Országos diákköri „bajnokok” a pódiumon + FOTÓK
Egyedülálló kezdeményezésként rendhagyó konferenciát rendeztek a Szegedi Tudományegyetemen. A legutóbbi, 2011-es Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) győztesei, a legkiválóbb szegedi – orvos-, vegyész-, jogász-, közgazdász-, pszichológus- és még sorolhatnánk – hallgatói tartottak előadásokat pénteken az SZTE Rektori Hivatalának aulájában. Milyen hatással vannak ránk az online szerepjátékok? Hogyan alkalmazható a kapcsolati marketing a kis- és középvállalkozások körében? Hol érhető tetten az aranymetszés a fogászatban? Növényi kivonattal kezelt allergiás tünetek, a testmozgás hatása a változókorban, vagy az eszterházai marionett-operajátszás – csak néhány téma az előadók kutatási területeiből.

Mérföldkő a hallgatónak

Az egyetem történetében hosszú évekre vezet vissza az OTDK-helyezettek (Országos Tudományos Diákköri Konferencia) megmérettetése. Első alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetem életében azt a konferenciát, amelyen az egyes karok OTDK-helyezett hallgatói mutatták meg elért tudományos eredményeiket, azok egyfajta összegzésére került sor. "A rendezvény célkitűzése nem csupán az, hogy büszkeséggel mutassuk fel a hallgatói eredményeket, hanem a TDK-tevékenységben résztvevő, illetve azzal szimpatizáló hallgatók számára is szimpatikusabbá tegyük ezt a megmérettetést, így vonva be minél több egyetemistát a tudományos munkába" - mondta el portálunknak Görög Márta alprojektvezető. Az OTDK-, illetve TDK-tevékenység nem csupán a hallgatói előmenetelt, a hallgató munkaerőpiacra lépését segíti elő, hanem az egyetem számára is nagyon fontos, hiszen az egyetemi értékek sok esetben ebben a hallgatói tevékenységben is összegződnek. Később pedig az egyetemi oktatóvá válásnak is egy nagyon fontos lépcsőfokát képezi az OTDK-n való sikeres részvétel - tette hozzá. Ennek megfelelően az OTDK fontos mérföldkő, előrelépés a hallgatók életében, amit az egyetem erkölcsileg is díjazni szeretne. "A lehetőségek bővülésének függvényében erre minél több eszközt próbálunk segítségül hívni, ezt mutatja a mai konferencia, valamint azok a megújult kari TDK-konferenciák, amelyeket ezen alprojekt keretében valósítottak meg, valamint a tabló, amelyen az OTDK-helyezést elért hallgatók képe látható. Létre kívánunk hozni egy TDK-honlapot, amely összegyetemi szinten mutatja majd a hallgatók tevékenységét - e honlapot is a jelen konferencián mutatjuk be" - tudtuk meg az alprojektvezetőtől.

A tudományos élet jövendő vezetői

Az SZTE a XXX. OTDK-n összesen 236 érmet és különdíjat hozott el. "A célkitűzésünk az volt, hogy minden egyes karról azok a hallgatók prezentálják tudományos eredményeiket, akiket az intézmény erre kiválasztott" - összegzett Görög Márta. A Juhász Gyula Pedagógusképző Karon működik művészeti szakirányú TDK-tevékenység is, azok a hallgatók, akik itt fejtik ki tevékenységüket, a konferencián egy kiállítás keretében kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettes köszöntőjében a diákköri munka hagyományait méltatta. "Az eredményes hallgatókra oda kell figyelnünk, hiszen ők fogják alkotni az utánpótlást, ők a tudományos élet jövendő vezetőit. Így ezen a területen az egyetem egyik legfontosabb célja, hogy a legjobb hallgatókat megtartsa. Azonban sok teendő van még annak érdekében, hogy ennek a pályának az anyagi és erkölcsi megbecsülését javítsuk" - emelte ki a rektorhelyettes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.