Közélet

Orbán: nincs megkülönböztetés a felvett összeg alapján

Orbán: nincs megkülönböztetés a felvett összeg alapján

2011. szeptember 16., péntek
Orbán: nincs megkülönböztetés a felvett összeg alapján

Rémhírnek nevezte a miniszterelnök azt a felvetést, hogy a felvett összeg alapján szűkítenék azok körét, akik élhetnek majd a devizahitelek rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztésével. Orbán Viktor ezt a Blikk olvasóinak kérdéseire válaszolva közölte pénteken.

A napilap honlapján megjelent válaszában a kormányfő úgy fogalmaz: akit becsaptak, az élhet a hitelből való megváltás lehetőségével. Az origo hírportál pénteken arról írt, információik szerint mérlegeli a kormány, hogy a problémás ügyfeleket és a magas hitelösszeget felvevőket is kizárja azok közül, akik a piacinál kedvezőbb árfolyamon törleszthetik devizahitelüket. Arra a kérdésre, hogy a végtörlesztést és az árfolyamgátat nem akarják-e kiterjeszteni a személyi kölcsönökre és az autóhitelekre is,

Orbán Viktor

azt válaszolta: a kormánynak elsősorban azokkal kell törődnie, akiknek veszélybe került az otthona, és félő, hogy családostul mehetnek a híd alá lakni, ezért "az erőnket arra összpontosítjuk, hogy ezt a tragédiát elkerülhessük". "A devizahiteleseket becsapták, és van, aki ezért az utcára kerülhet. Szerintem egy kormány ezt akkor sem nézheti tétlenül, ha egyébként a magánszemélyek és a bankok között létrejött szerződésben az államnak semmi keresnivalója nincs, illetve az ilyen szerződésekhez nem lenne köze" - hangsúlyozta egy másik válaszában. A foglalkoztatást érintő felvetésre a miniszterelnök közölte, ma 43 ezerrel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt. Hozzátette, tudja, hogy ez még kevés, de az irány szerinte jó, és jövőre legalább 200 ezer olyan embernek biztosítanak úgynevezett startmunkát, akik ma még segélyből élnek. Kitért arra is, hogy a minimálbért - a vállalkozások összedöntése nélkül - a lehető legnagyobb mértékben szükséges emelni. A luxusáfáról szólva azt mondta, az olyan termékekre vonatkozhat, mint például az arany, a szőrme vagy a nagy értékű gépkocsi, az élelmiszereket viszont "aligha érinti". Megjegyezte azt is, hogy az arányos adórendszer mindenkinek jó, ha végleges formájában megvalósul. Arra a kérdésre, hogy tervezik-e, hogy a képviselők a költségtérítésüket csak számla ellenében vehessék fel, úgy reagált: "úgy emlékszem, régebben ez így volt. Ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba". Azokkal kapcsolatban, akik esetlegesen "megvették a leszázalékolásukat", a kormányfő úgy foglalt állást: nem szép dolog visszaélni a közösség bizalmával és segítőkészségével, ezért a felülvizsgálat indokolt. Ám ezt úgy kell megtenni, hogy aki tényleg beteg és munkaképtelen, az ne szenvedjen el méltatlan bánásmódot - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.