Gazdaság

Önkormányzatok és az MTA is ingatlanokat kap

Önkormányzatok és az MTA is ingatlanokat kap

2011. szeptember 19., hétfő
Önkormányzatok és az MTA is ingatlanokat kap

Ingyenesen kerül tíz önkormányzat tulajdonába 12, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tulajdonába pedig egy, eddig nem hatékonyan hasznosított állami ingatlan, amelyek alkalmasak arra, hogy segítsék az érintett ingatlanátvevők mindennapos feladatellátását - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hétfőn az MTI-vel.

Az NFM közleményében azt írta, a kormány határozata szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. köti meg az összesen 376 millió forint forgalmi értékű ingatlanok tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződéseket. A kormány szeptember 15-i ülésén határozatot fogadott el, amely alapján több helyi önkormányzat és a Magyar Tudományos Akadémia ingyenesen jut olyan állami ingatlanokhoz, amelyek feladataik ellátásához, fejlesztésekhez, beruházásokhoz közvetlenül szükségesek. A jelenleg nem – vagy nem hatékonyan – hasznosított ingatlanok fenntartási, üzemeltetési, őrzési költségének megtakarításával a központi költségvetés állami vagyonnal kapcsolatos kiadásai csökkennek, míg a helyi önkormányzatok ingyenesen jutnak olyan vagyonelemekhez, amelyek elősegítik önkormányzati feladataik ellátását. Így például az ingatlan átadások nyomán a csengeri önkormányzat egy jelenleg használaton kívüli, egykori rendőrségi épületében helyezheti el a városnak ajándékozott értékes magángyűjteményt. A Magyar Tudományos Akadémia az átadandó 1.473 négyzetméter alapterületű budapesti kollégiumi épületben a Domus Hungarica Scientianum et Artium Ösztöndíjrendszer keretében hazánkba érkező, külföldön élő, magukat magyarnak valló és magyar témákkal foglalkozó kutatók számára biztosít megfelelő elhelyezést és nyugodt munkakörülményeket. Az ingyenes tulajdonba adás jogszabályi alapját elsőként az államháztartásról szóló törvény, később az állami vagyonról szóló törvény teremtette meg. Jelenleg a vagyontörvény alapján az ingyenes vagyonjuttatásról a kormány nyilvános határozattal dönt. Az ingyenes tulajdon átruházási szerződésekbe a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által az elmúlt évek során alkalmazott gyakorlatnak megfelelően több garanciális feltétel épül be, ilyen például az elidegenítési tilalom megállapítása 15 évre vagy a hasznosítási cél rögzítése is. A kormány legutóbb márciusban döntött 60 ingatlan ingyenes tulajdonba adásáról 48 helyi önkormányzat részére, összesen 519 millió forint értékben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.