Egyetem

Nem érint lakott területet a zuhanó műhold

Nem érint lakott területet a zuhanó műhold

2011. szeptember 24., szombat
Nem érint lakott területet a zuhanó műhold

Szombat kora reggel, 5 és 7 óra között belépett a Csendes-óceán fölötti légtérbe a kiszolgált amerikai műhold 24 darabja; a törmelékek lakott területet vélhetően nem érintenek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel az Egyesült Államok űrkutatási hivatala, a NASA tájékoztatására hivatkozva.

A katasztrófavédelem folyamatosan tartotta a kapcsolatot a nemzetközi szervezetekkel. Az OKF már pénteki közleményében is hangsúlyozta, hogy Magyarországot nem fogják érinteni a NASA által felbocsátott, korábban a Föld felső légkörét kutató úgynevezett UARS-műhold törmelékei. A NASA közlése szerint a kiszolgált amerikai műhold szombat hajnalban hatolt át az atmoszférán, széttört darabjai pedig feltehetőleg Kanadában szóródtak szét. Okotoks annak a városnak a neve - a nyugat-kanadai Calgarytől délre - amely felett látták a lehulló törmeléket. Az UARS távérzékelő műhold már 2005 óta nem üzemelt. 1991 szeptemberében a Discovery űrrepülőgép szállította a világűrbe és állította Föld körüli pályára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.