Gazdaság

Nem drágul a fuvardíj

Nem drágul a fuvardíj

2011. szeptember 16., péntek
Nem drágul a fuvardíj

Az üzemanyagok jövedéki adójának emeléséből nem következik egyértelműen, hogy a fuvardíjak növekedése általános áremelkedéssel járna - írja a Magyar Hírlap a pénteki számában fuvarozói érdekképviseletekre hivatkozva.

Dittel Gábor

, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének (NiT-Hungary) ügyvezető főtitkára úgy nyilatkozott a lapnak: nem érinti a teljes szállítási láncot az üzemanyag-áremelés, mert a 7,5 tonnánál nehezebb teherautót üzemeltetők ugyanannyi pénzt igényelhetnek vissza a kereskedelmi gázolaj után, mint amennyivel a jövedéki adó emelkedik. Az ügyvezető főtitkár ismertetése szerint a belföldi vállalkozások mintegy 20 ezer 7,5 tonna alatti, és csaknem ötvenezer ennél nehezebb járművet üzemeltetnek. Az élelmiszer-kereskedelem döntő többségét lebonyolító áruházláncokba 12 tonna feletti teherautók szállítanak. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkárhelyettese szerint - olvasható a lapban - a jövedéki adó növekedése "durván" öt százalékos üzemanyag-áremelkedést jelent. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az elmúlt másfél évben 25 százalékkal emelkedtek az üzemanyagárak, de ezt nem követte a fuvardíjak hasonló mértékű emelése. Az MKFE főtitkárhelyettese elmondta azt is, hogy az adóból visszaigényelhető összeg növelésével "...az államháztartási bevétel sem csökken, ugyanis a fuvarozók - leginkább a nemzetköziek - továbbra is itthon tankolnak". Hozzáfűzte: a fuvarozók évente 200 millió literrel többet tankolnak itthon a kereskedelmi gázolaj bevezetése miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.