Kultúra

Napsárga falak a Móra Ferenc Múzeumban

Napsárga falak a Móra Ferenc Múzeumban

2011. szeptember 30., péntek
Napsárga falak a Móra Ferenc Múzeumban

A lemenő nap színére festik át a Móra Ferenc Múzeum kiállítóterének falait Csontváry, a „Napút” festőjének októberben nyíló tárlatára.

Csontváry

27 évesen egy isteni sugallat hatására kezdett el festeni, és a „Napút” színeit kereste egész életében. Az Móra-múzeumban tizenöt nap múlva látható kiállításra október 1-jétől lehet elővételben kedvezményes jegyeket vásárolni. „Te leszel a világ legnagyobb napút-festője, nagyobb

Raffaelnél

!”- ezeket a szavakat mondta egy hang Csontvárynak, melyek hatására a művész festeni kezdett. A „Napút” színeit keresve bejárta a világot, majd Kairóban értette meg, melyek is a napszínek, melyeket használnia kell: azok a világító tónusok, melyek naplementekor jelennek meg, amikor a Nap már nincs fenn az égen. Többek között ezeket a színeket, a világító sárgát, az élénkvöröst, a borús kéket és a mélynarancsot használta több festményében is a művész. A „Napút” festőjének tiszteletére a lemenő nap színére festik a Móra Ferenc Múzeum kiállítótereit, melyekben október 15-től látogatható a 4 milliárd forint összértékű Csontváry-kiállítás. Az ablakokat a korábbiakban már befalazták, jelenleg a festési munkálatokat végzik a szakemberek. A művész teljes életművét átölelő tárlaton a korai művek mellett jelen lesznek az emblematikus festmények, mint például a „Magányos cédrus” vagy a „római híd Mosztárban” is. A Szegeden és Szentesen egy időben látható kiállításra október 1-jétől kedvezményes áron vásárolhatók elővételi jegyek a Móra Ferenc Múzeum jegypénztárában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.