Közélet

Napirenden a 250 milliárdos áfa-visszafizetés témája

Napirenden a 250 milliárdos áfa-visszafizetés témája

2011. szeptember 11., vasárnap
Napirenden a 250 milliárdos áfa-visszafizetés témája

Ismét több gazdasági kérdés kerül a kormány elé a vasárnapi ülésén: téma lesz a vállalkozásoknak még idén visszafizetendő 250 milliárd forintnyi áfa ügye, a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlésztésének lehetősége, és újból tárgyal a kabinet a jövő évi költségvetésről.

Orbán Viktor

miniszterelnök a hét eleji kétnapos lovasberényi kormányülés után azt mondta, vasárnap tárgyal a kormány arról a problémáról, hogy az Európai Unió bíróságának döntése miatt az államnak idén még mintegy 250 milliárd forint áfát kell visszafizetnie a vállalkozásoknak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez más megközelítésben jó hír, mert bár van költségvetési vonzata, "ez a pénz az emberekhez, a vállalkozásokhoz kerül". Az Európai Unió bírósága július végén hirdette ki ítéletét, amely szerint nincs összhangban az európai uniós joggal a magyar áfaszabályozásnak az a része, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést. Kiemelt napirendi pontja lesz a kormányülésnek a devizahitelesek megsegítése ügyében Hajdúszoboszlón tett Fidesz-KDNP-s javaslat is, amely indítványozza a kabinetnek, hogy tegye lehetővé a devizahiteleseknek az adósságuk rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztését.

Lázár János

Fidesz-frakcióvezető közölte: javaslatuk szerint a svájci frankot 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék a hitelesek, a tranzakció teljes költségét pedig a bankoknak kellene viselniük. A kormány vasárnap dönt a kérdésben, s ha elfogadja, a végtörlesztési lehetőséget három hónapig az eddig felmondott szerződésekre is megnyitják - tette hozzá pénteken Lázár János. Az MTI úgy tudja, ismét téma lesz a kabinet tanácskozásán a jövő évi költségvetési törvény tervezete, valamint a második félévi jogalkotási program. Az MTI korábbi információi szerint vasárnapi ülésén újra tárgyalhat a kormány az új köznevelési törvény koncepciójáról. A nemzeti köznevelésről szóló törvény koncepciója MTI birtokába került anyagának címlapján az szerepel, hogy "a kormány 2011. augusztus 31-én jóváhagyta", de az MTI úgy tudja, hogy a miniszterelnök az oktatási államtitkártól kért még bizonyos, kisebb változtatásokat. Várhatóan ezek átvezetését tekintik át vasárnap. Napirenden szerepelhet a felsőoktatási törvény tervezete is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.