Közélet

Menekülés a JATE Klubból + FOTÓK, VIDEÓ

Menekülés a JATE Klubból + FOTÓK, VIDEÓ

2011. szeptember 20., kedd
Menekülés a JATE Klubból + FOTÓK, VIDEÓ
Több mint háromszáz fiatal hagyta el fegyelmezett sorokban a füstölgő JATE Klubot kedd délután. A tűzriadó pusztán szimuláció volt - célja, hogy felmérjék a szórakozóhely biztonsági felkészültségét egy esetleges krízishelyzet kialakulása esetén. Már kora délután szokatlanul nagy tömeg áramlott a JATE Klub bejárata felé. A cél ezúttal nem a szórakozás volt: a klub üzemeltetői és a Szegedi Tudományegyetem egy nyilvános tűzvédelmi gyakorlatra invitálták a fiatalokat. Egy szimulált eseményen kellett önmagukat alakítani, amint a tűzriadót meghallva fegyelmezett sorokban elhagyják a helyiséget. A résztvevők a bejáratnál karszalagot kaptak, ami ingyen belépőt biztosított az esti buliba, ahol egy italra is megvendégelik őket. A szervezőknek azonban sajnos még ezzel az ajánlattal sem sikerült megfelelő mennyiségű embert lecsábítaniuk a gyakorlatra.

A West Balkán inspirálta

"Elsősorban az év eleji, West Balkánban történt szerencsétlenség miatt döntöttünk úgy, hogy megrendezzük ezt a szimulációt" - mondta Matuska József, a Szegedi Tudományegyetem biztonságszervezési főosztályának vezetője. "A technikai átadást követően hazánkban egyedülálló módon egy tűzvédelmi gyakorlattal is szerettük volna tesztelni a klub biztonságát, valamint a személyzet felkészültségét. Az ilyen helyzeteket a legtöbbször számítógépes szimulációval szokták lejátszani, mi úgy gondoljuk azonban, hogy a való életből merített tapasztalatból mindannyian jobban tudunk tanulni" - tette hozzá a főosztályvezető. A tűzriadót egyébként több kamerával is rögzítették, és a felvételeket kielemezve értékelik majd a gyakorlatot. A már említett West Balkán tragédia a klub felújítása közben történt, kíváncsiak voltunk hogy mennyire befolyásolta ez a munkálatokat. "A szórakozóhely felújítása már a kezdetektől modern, korszerű tervek alapján készült, így a sajnálatos tragédia nem befolyásolta annak menetét. A szellőzőrendszer, a vészkijáratok, valamint a klub teljes kialakítása megfelel a modern biztonságtechnikai standardoknak" - árulta el Matuska József. A bejáratnál a mozgáskorlátozottak közlekedését is segítő rendszert építettek ki, ezt azonban vészhelyzet esetén nincs idő üzemeltetni. Cél, hogy a lehető leggyorsabban kijuttassák a bajba került tömeget, ha kell inkább ölben kimenekítve a rászorulókat. A forgatókönyv szerint a folyosó végéből tűz üt ki, majd a füstre beinduló szirénák hallatára a személyzet az utcára tereli a szórakozókat a főbejáraton, és a három oldalsó vészkijáraton keresztül. Munkájukat ezúttal a tűzoltóság is segíti, akik negyed órával a "tűz" előtt már elfoglalták helyüket a vészkijáratok közelében. "Hat perc a norma, ennyi idő alatt kellene mindenkinek elhagyni a szórakozóhelyet" - mondta Dudás Miklós ezredes, a városi tűzoltóparancsnok. A szimuláció csúszott pár percet, kevesebben jöttek el ugyanis a vártnál. "A klub befogadóképessége 820 fő, amibe a személyzet is beletartozik. Terveink szerint egy nagyjából ekkora tömeget kellett volna kivezetnünk. Becslésünk szerint azonban nagyjából háromszázan jöhettek el, ekkora tömeg bőven ki fog jutni a hat perces időlimit alatt. Viszont sajnos a szimuláció így kevésbé hiteles" - árulta el a tűzoltóparancsnok, hozzátéve: "Ez persze egy steril körülmények között lezajló gyakorlat. A való életben a pánikba esett emberek egymást összenyomva igyekeznének a kijárat felé, ilyen esetben bármi megtörténhet. Sajnos erre nem nagyon lehet felkészülni."

Vidám pánikolók

A klub hangulata pár perccel a gyakorlat előtt kellemes volt. A nagyrészt diákok alkotta tömeg szétszóródott, az asztalokhoz ülve dohányoztak és beszélgettek. Kovács Ida és Szabó Lili az egyetem bölcsészkarára járnak, és egy kicsit már unták a várakozást. Idának nagyon tetszik az új JATE, Lili viszont a régit szerette jobban. "Jó ötlet ez a tűzriadó, bár a valóságot nem hiszem, hogy tükrözné pár röhögcsélve kisétáló fiatal" - mondta Ida, Lili pedig hozzátette: ő inkább csak az esti buli miatt jött, de ha tanulhatnak a szervezők ebből az esetből, és biztonságosabb lesz a JATE, akkor már nem hiába van itt. A füstgép kettő óra után lépett működésbe. Mi beállított stopperrel, nagyjából a folyosó végén vártuk a vészhelyzetet, hogy a lehető legrosszabb helyzetből, közvetlenül a képzeletbeli tűzforrástól induljunk. A tömeg kettes-hármas sorokban áramlott a kijáratok felé, mi igyekeztünk kikerülni a fő sodrásból, és az oldalsó kijárat felé vettük az irányt. A terjengő füst mellett még egy rövid áramkimaradással is fokozták a hangulatot, pár lány nevetésbe fulladó sikkantásán kívül azonban nem sokat értek vele. Jó időt futottunk, 1 perc 32 másodperc múlva már a szabad ég alatt állíthattuk meg az órát. Nagyjából két és fél percet jöhetett ki az utolsó ember is az épületből, a hat perces időlimitet így biztonsággal tartani tudták. A tűzoltóparancsnok a gyakorlatot követően köszönetet mondott kollégáinak a sikeresen levezényelt riadóért, problémák azonban akadtak. A már említett, vártnál csekélyebb létszám mellett a füst mértéke sem volt olyan intenzív, ami egy ilyen esetben reálisan előfordulhat. A vészkijárat elé parkoló autók sem segítették a "menekülők" dolgát, éles esetben ezen a helyen komolyabb torlódás is kialakulhatott volna. Reméljük azonban, hogy a pesti diszkóbalesethez hasonló helyzet soha nem alakul ki, és a tüzes hangulatról is csak a fellépő zenekarok gondoskodnak majd. Nézze meg a VTV Szeged videó-összeállítását is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.