Gazdaság

Magyar-szlovák szándéknyilatkozat a földgázvezeték projektről

Magyar-szlovák szándéknyilatkozat a földgázvezeték projektről

2011. szeptember 9., péntek
Magyar-szlovák szándéknyilatkozat a földgázvezeték projektről

Szándéknyilatkozatban erősítette meg az Országos Villamostávvezeték ZRt. (OVIT) és a szlovák Eustream azt, hogy folytatni kívánják a magyar-szlovák földgázszállító összekötő-vezeték projekt megvalósítását - közölte a két társaság pénteken az MTI-vel.

A Magyar Villamos Művek (MVM) csoporthoz tartozó OVIT a szeptember 6-án megtartott közgyűlésen döntött arról, hogy a projekt megvalósítására kétmilliárd forint jegyzett tőkével Magyar Gáz Tranzit Zrt. néven céget alapít. A szlovák földgáz rendszerüzemeltető Eustream és az OVIT abban állapodott meg, hogy a vezetéket 2015. január elsején helyezik üzembe. A két vállalat megegyezett a további együttműködés részleteiről, a végrehajtás legfontosabb határidőiről, valamint a projekt finanszírozásáról - olvasható a közleményben. A tervezett mintegy 115 kilométer hosszú vezeték Vecsés és a szlovákiai Velké Zlievce között húzódik majd. A beruházás összesen több mint 100 millió euróba kerül, amelyből 30 millió eurót a European Energy Programme for Recovery (EEPR) támogatásából fedeznének. Az OVIT és a Eustream közös közleménye hangsúlyozza, hogy a projekt életképes és gazdaságosan megvalósítható, s kiemeltem elsőbbséget élvez a magyar és a szlovák félnél. A projektet támogatja a két érintett állam kormánya és az Európai Bizottság is. Az összeköttetés ugyanis növeli a szállítási útvonalak diverzifikációját és jelentősen hozzájárul Európa energiabiztonságának erősítéséhez. Az új határkeresztező kapacitás elősegíti a gázpiac likviditását és növeli a közép-európai régió földgázellátásának biztonságát. Az összeköttetés Szlovákia számára stratégiailag fontos ahhoz, hogy az ország hozzáférjen az előkészítés alatt álló európai gázvezetékekhez, köztük a Nabucco-hoz és a Déli Áramlathoz valamint a horvát cseppfolyós földgáz (LNG) terminálhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.