Egyetem

Hiánypótló kutatási program zárult az SZTE GYTK-n

Hiánypótló kutatási program zárult az SZTE GYTK-n

2011. szeptember 29., csütörtök
Hiánypótló kutatási program zárult az SZTE GYTK-n

A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Központ az elmúlt két évben közös kutatási programot hajtott végre „Keringési, anyagcsere és gyulladásos betegségek teranosztikájának fejlesztése” címmel.

A kutatási program hiánypótló jelleggel bírt, hiszen hazánkban az idősödő populációban az anyagcsere és gyulladásos betegségek talaján kialakuló kardiovaszkuláris megbetegedések a legfőbb életminőséget rontó és halálozást okozó betegségek közé tartoznak immár évtizedek óta, komoly társadalmi és gazdasági problémát okozva. A kutatási program során célunk volt a diagnosztikai eljárások és a különböző terápiás lehetőségek egyéni kombinációjában rejlő lehetőségek legteljesebb kiaknázása annak érdekében, hogy a modern orvostudomány egyik alappilléréhez, az egyénre szabott orvoslás fejlesztéséhez eredményeinkkel hozzájárulhassunk. A konzorciumot alkotó intézmények által életre hívott együttműködés egyedülálló, hiszen a kutató közösség összesen 14, egymást kiegészítő, komoly nemzetközi elismertséggel és kapcsolatokkal rendelkező kutatócsoportból állt össze. A csoportokat a genomikától a preklinikai kutatásokon át a klinikai kutatási profilt is lefedve azonos célkitűzések vezérelték, így a teranosztikai innováció új, rövid távú kihívásainak is megfelelő mintaprojekt valósult meg Szegeden. Az élettudományi kutatások emellett határon átnyúló jelleggel bírnak, melynek révén a szegedi kutatási eredmények az európai kutatási közösséget is gyarapíthatják. A projektben részt vevő kutatócsoportok olyan tudásbázis kialakításán fáradoztak, mely magas színvonalú nemzetközi kutatási teljesítményével és az eredmények posztgraduális oktatásban való megjelenítésével nemzetközi vonzerőt képez a teranosztikai szakterületen, így biztosítva a magas képzettségű humán erőforrás utánpótlását, mind pedig a teranosztika területén megjelenő biotechnológiai ipar letelepedését a Dél-alföldi régióban. Összességében kijelenthető, hogy a kutatási program mind a keringési, anyagcsere és gyulladásos betegségek által érintettek szempontjából, mind a szegedi tudásbázis és nemzetközi kapcsolatok szempontjából sikeresnek bizonyult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.