Gazdaság

Kombinált hitel garancia eljárás mellett lehet pályázni

Kombinált hitel garancia eljárás mellett lehet pályázni

2011. szeptember 26., hétfő
Kombinált hitel garancia eljárás mellett lehet pályázni

Októbertől az Új Széchenyi Terv Kombinált Hitel Garancia (khg) eljárás mellett lehet pályázni a Gazdasági Operatív Programban (GOP) a legújabb komplex vállalati technológia-fejlesztésre, valamint a logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztésére meghirdetendő kiírásokra - jelentette be Siba Ignác, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) főigazgatója hétfőn, sajtótájékoztatón, Budapesten.

Siba Ignác

hangsúlyozta, hogy a kombinált hitel garancia eljárást a vállalkozások forrásának biztosítására dolgozták ki, a vállalkozónak a projekthez szükséges összköltség 25 százalékával kell rendelkeznie önerőként, 25 százaléka vissza nem térítendő uniós támogatásból, a másik 50 százalék kedvezményes bankhitelből áll. A felvehető hitel összege maximum 500 millió forint lehet. A főigazgató hangsúlyozta: ha a két pályázati konstrukcióban beválik az új eljárás, akkor a jövőben kiterjeszthetik más pályázatokra is. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy eddig négy bank, az OTP Bank, a Magyar Fejlesztési Bank, a Citibank és a K and H Bank csatlakozott a programhoz.

Wolf László

, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese kiemelte: több állami programban is részt vesznek, a vállalati hitelezésben növekedés értek el. Az khg lehetőségét a kereskedelmi banki centrumaikban lehet igénybe venni.

Szabó István

, Citibank ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a khg egyablakos, egyszerű, hatékony és biztonságos rendszer lesz.

Jurenka Csaba,

az MFB igazgatója az egyablakos rendszer előnyeit hangsúlyozta, s elmondta, igény esetén a fiókhálózatot pótló ügynöki hálózatot is alkalmaznak majd.

Huszár Róbert,

a K and H Bank divízióvezetője kifejtette: a program jó példa arra, hogy a szolgáltatás előnyt jelent minden szereplőnek, különösen a kis- és középvállalkozásoknak. A tájékoztatón elhangzott, hogy a banki hitel kamatrése a forint hitel esetében maximum 2,5 százalékkal lehet fölötte a budapesti bankközi kamatlábnak (bubor), míg devizahitelnél 3,5 százalékkal lehet az euribor felett. A maximális futamidő 15 év. A devizában folyósított hiteleket euróban, dollárban és svájci frankban nyújthatják a bankok. Az NFÜ tájékoztatása szerint a khg-eljárás keretében utoljára 2013. június 30-án lehet ilyen kölcsönszerződést kötni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.