Közélet

Készül a vajdasági magyar médiastratégia

Készül a vajdasági magyar médiastratégia

2011. szeptember 14., szerda
Készül a vajdasági magyar médiastratégia

Készül a középtávú, 2011-2016 közötti időszakra szóló vajdasági magyar médiastratégia. A szakmai vitára bocsátott tervezet céljai között szerepel a Vajdaság egész területén fogható, 24 órás közszolgálati feladatokat ellátó rádió- és televízióadás elindítása is.

A közvitára bocsátott vajdasági magyar médiastratégia véglegesítéséről néhány héten belül szakmai konferenciát tartanak - mondta el a tervezetről

Simon Zita

, a vajdasági magyarság kulturális önkormányzati jogait gyakorló Magyar Nemzeti Tanács (MNT) tájékoztatási ügyekkel foglalkozó tanácsosa. A 2016-ig fejlesztési terveket megfogalmazó dokumentumot a szakmai véglegesítést követően, várhatóan október közepén nyújtják be elfogadásra az MNT-hez. "A vajdasági magyar médiarendszert kerek egésszé kell alakítanunk, hogy életképes, működőképes, a délvidéki magyar közösség elvárásainak megfelelő legyen és a közösség megmaradását szolgálja" - mondta Simon Zita a dokumentumról, amely részletesen elemzi a vajdasági magyar média mostani állapotát is. "Miközben gazdag, több évtizedes hagyományokkal rendelkezik a vajdasági magyar írott és elektronikus sajtó, jelenleg a pénztelenség, a kilátástalanság jellemző rá, hiány van a jól képzett újságírókból és szakemberekből" - tette hozzá. A dokumentum megállapítja, hogy a délvidéki írott és online sajtótermékek, rádiók, televíziók önállóan nem tudnak fennmaradni, szerbiai és magyarországi támogatás nélkül, miközben a vajdasági magyar média korszerűsítése elengedhetetlenül fontos feladat. Simon Zita dokumentumról elmondta, hogy stratégiai cél a nyomtatott sajtótermékek népszerűségének és példányszámának növelése a szakmai színvonal emelésével. Emellett az elsődleges feladatok között szerepel az is, hogy a Vajdaság egész területén fogható, a nap 24 órájában műsort sugárzó, közszolgálati rádió és televízió jöjjön létre a délvidéki magyarság minél teljesebb tájékoztatása érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.