Közélet

Januártól átalakítják a jogi szakvizsgarendszert

Januártól átalakítják a jogi szakvizsgarendszert

2011. szeptember 9., péntek
Januártól átalakítják a jogi szakvizsgarendszert

A jogi szakvizsgáról új kormányrendelet készül a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban - írta pénteki számában a Magyar Nemzet, amelynek pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülése szerint az új szabályozás januártól lépne hatályba.

A napilap információi szerint a jogi szakvizsga egységes marad. Mint írták, közömbös, hogy valaki bíró, ügyész, ügyvéd, közjegyző vagy jogtanácsos lesz-e, ugyanazokból a tárgyakból kell vizsgáznia. A kormányrendelet újdonsága, hogy a jelöltek eldönthetik, hogy milyen hivatásrendi bizottság előtt adnak számot a tudásukról. A következő évtől három írásbeli és egy szóbeli vizsgát kell tenniük a jelentkezőknek, eddig ez fordítva volt. Az írásbeli vizsgák az elméleti tudást mérik és tesztjellegűek lesznek. A szóbelin a szakvizsgázó - az eddigi rendszerrel ellentétben - gyakorlati felkészültségéről ad számot. A szóbeli vizsgáztatás Budapesten lesz, az írásbeli a vidéki egyetemi központokban is letehető. Újdonság az is, hogy az írásbeli vizsgákra már az egyetem elvégzése utáni hároméves joggyakorlat második éve után jelentkezhet a jelölt, s ezeket a harmadik évben leteheti. A három vizsgatárgy közül kettő - a polgári és büntetőjog - lesz kötelező, a harmadik két további tárgy - alkotmányjog és Európa-jog - közül választható. A rendelet januártól lépne hatályba, de 2013 januárjáig még a jelenlegi rend szerint is lehet vizsgázni - írta a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.