Gazdaság

Irodaszer-kereskedők kartellgyanúban

Irodaszer-kereskedők kartellgyanúban

2011. szeptember 13., kedd
Irodaszer-kereskedők kartellgyanúban

Kartellgyanú miatt irodaszer-kereskedőkkel szemben indított eljárást szeptember 6-án a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), s első lépésként egyes vállalkozások székhelyén - előzetes értesítés nélkül - helyszíni szemlét tartott - közölte a GVH az MTI-vel.

Az eljárást a BUDAPIÉRT Kereskedelmi Zrt., az APIS Irodaszer Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az I-COM Iroda - Kommunikáció Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a BARÁT Papír Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a PAPÍRBÁZIS Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az ITV ALBATECH Irodagéptechnikai Kft., a PAPIROSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a PAPIR-PONT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ,a REGAL Nyomdaipari és Kereskedelmi Kft. és a MEDI-PRINT Nyomdatechnikai és Egészségügyi Szolgáltató Kft. ellen indította meg a hivatal. A GVH közleménye szerint a rendelkezésére álló adatok alapján feltehető, hogy a BUDAPIÉRT Zrt. és az APIS Irodaszer Kft., valamint a velük üzleti kapcsolatban álló kiemelt partnereik 2008-tól napjainkig háromoldalú együttműködési megállapodásokat kötöttek. Valószínűsíthetően rendszeresen egyeztették a piaci részesedésüket és az árazási, a kedvezmény- és a marketingpolitikájukat. Az egymás tudomására jutott piaci információk hozzájárulhattak a vállalkozások közötti verseny csökkentéséhez és kontrollálásához. A versenyhivatali eljárás kiterjed a 2008-tól napjainkig kiírt közbeszerzési, illetve egyéb beszerzési eljárásokban tanúsított magatartásokra is. A GVH gyanúja szerint az eljárás alá vont vállalkozások feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit. A közlemény emlékeztet arra, hogy az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja, de ehhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették - hangsúlyozza a közlemény. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul, amelyre hat hónap áll rendelkezésre. A határidőt két alkalommal szintén 6 hónappal meg lehet hosszabbítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.