Közélet

Indul a Határtalanul! program

Indul a Határtalanul! program

2011. szeptember 1., csütörtök
Indul a Határtalanul! program

Elindult a Határtalanul! tanulmányi kirándulási program, az első csoport szeptember 4-én kelhet útra Erdélybe.

Répás Zsuzsanna

, nemzetpolitikai helyettes államtitkár a csütörtöki budapesti projektindító rendezvényen úgy fogalmazott: a Határtalanul! program segít összekötni a Magyarországon és határon túl élő fiatalokat, és ez a legfontosabb. "Tarthatunk magas szintű politikai fórumokat, alkothatunk törvényt az összetartozásról, de, hogy mindezt megélhetővé tegyük, ahhoz személyes élményekre, találkozásokra van szükség" - mondta, hozzátéve: különösen fontos ez a most felnövekvő nemzedék számára. Az idei költségvetésben 500 millió forintot különítettek el a programra, ebből az összegből összesen 15.500 diák és pedagógus utazhat Erdélybe, Felvidékre, Kárpátaljára vagy Vajdaságba. Az a cél, hogy a jelenlegi pályázati támogatás normatívvá váljon a jövőben - jelezte a helyettes államtitkár. Hozzátette: az volt a terv, hogy a korábbi pilotprogramban résztvevő hatezres létszámot megduplázzák, és ez sikerült. Jelezte, hogy kétféle utazást támogatnak az állami keretből: az általános iskola hetedik osztályosai elsősorban "felfedező utakra" mennek majd, megismerkednek a külhoni magyar területek jellegzetességeivel. Ugyanakkor az utak 97 százalékánál van olyan programelem, amely tartalmaz határon túli magyar fiatalokkal való találkozást is; ilyen utakra mintegy 12,5 ezren mennek - mondta Répás Zsuzsanna. A másik utazási típus, a pilotprogramban részt vevő szakképző intézmények együttműködését támogatja. Ennek keretében Magyarországról 1259 diák utazik ki és külhoni területekről 1340 érkezik hozzánk. A legtöbb kirándulást tavaszra, májusra időzítik, de sokan utaznak már most, szeptemberben-októberben is.

Erdély a legnépszerűbb

Csete Örs

programvezető az MTI kérdésére elmondta: a legnépszerűbb úticél Erdély, ide irányul az utazások 60 százaléka; a diákok 13 százaléka Kárpátalja, 10 százaléka Felvidék felfedezésére indul majd. Kiemelte: azon dolgoznak majd, hogy a most rendelkezésre álló keret tovább nőjjön. Az a cél, hogy egyetlen magyar iskolás se fejezze be úgy tanulmányait, hogy állami támogatással ne jutott volna el határon túli magyar területre. A Határtalanul! program nem csak egy pályázat, ennél sokkal több - fogalmazott a programvezető. Tivábbi információkat a www.hatartlanul.eu honlapon olvashatnak az érdeklődők. Az oldalon olcsó szálláshelyeket, a kirándulások megszervezéséhez szolgáltatókat és a kinti középiskolákat jelző térképet is lehet találni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.