Bulvár

Helyenként már fekete parlagfűriasztás van érvényben

Helyenként már fekete parlagfűriasztás van érvényben

2011. szeptember 1., csütörtök
Helyenként már fekete parlagfűriasztás van érvényben

A parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt az országban helyenként fekete, a hat fokozatú skálán ötödik szintű riasztás van érvényben - közölte csütörtökön a tisztiorvos elnevezésű facebook-oldal.

A kánikulában tovább romlott a helyzet, így - írja a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképe alapján az oldal - már fekete riasztás lépett életbe Pécs és Nyíregyháza térségében. Ezeken a területeken naponta, köbméterenként ötszáznál is több pollenszem lehet a levegőben. Emellett az ország túlnyomó részére sötétbordó, vagyis negyedik szintű riasztást adtak ki. A térkép szerint csak az ország dél-keleti csücskében, továbbá Tatabánya és Salgótarján környezetében van bordó, azaz harmadfokú riasztás. Ez még szintén nagyon magas pollenkoncentrációt jelent, ami minden allergiásnál heves tüneteket okoz. Ezért a parlagfűre érzékenyeknek azt ajánlják, hogy napközben csukják be az ablakokat, éjjel szellőztessenek és vegyék be gyógyszereiket. A facebook-oldal szerint a pollenterhelés múlt szombaton érte el csúcsát, ekkor a parlagfű pollenkoncentrációja az országban mindenhol elérte a nagyon magas szintet. A pollenjelentés folyamatosan nyomon követhető az Országos Környezet-egészségügyi Intézet

honlapján

és az ÁNTSZ weblapján, valamint a

tisztiorvos facebook-oldalon

.

Paller Judit

megbízott országos tiszti főorvos korábban azt mondta: a magyarok 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember pedig kifejezetten a parlagfűre érzékeny.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.