Közélet

Gyengült a Fidesz támogatottsága a Medián szerint

Gyengült a Fidesz támogatottsága a Medián szerint

2011. szeptember 21., szerda
Gyengült a Fidesz támogatottsága a Medián szerint

Továbbra is őrzi fölényét a Fidesz biztos pártválasztók körében, de a teljes szavazókorú lakosság egyre kisebb hányadának támogatására számíthat; a Jobbik támogatottsága ugyanakkora, mint a szocialistáké - derült ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Bár a választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz tovább őrzi fölényét, a kormányoldal a teljes szavazókorú lakosság egyre kisebb hányadának támogatására számíthat. "A választások után mért 50 százaléknyi kormánypárti tömeg ugyanis mostanra 31 százalékosra apadt, ez pedig a Fidesz számára az elmúlt hat év leggyengébb eredménye" - olvasható a HVG számára készített közvélemény-kutatás összefoglalójában, amelyet szerdán publikált a Medián a honlapján. A közvélemény-kutatáshoz mellékelt ábra szerint a biztos szavazók körében a Fidesz-KDNP-re 51 százalék, az MSZP-re pedig 20 százalék szavazna. Mint írták, a tendenciák már egy ideje a lakosság fokozódó elégedetlenségét jelezték, szeptemberre azonban "a kiábrándultság a korábbiaknál is súlyosabb jelekben mutatkozott meg". Már önmagában az is sokat elárul a magyarok jelenlegi hangulatáról, hogy abban az elméleti esetben, ha mostanában választást tartanának, a jogosultak mindössze 40 százaléka járulna az urnákhoz. A részvételi hajlandóság már lassan egy éve 50 százalék alatt alakul, de a mostanihoz fogható passzivitást 1991 vége óta nem mért a Medián - olvasható az összefoglalóban. A felmérés szerint a lakosság csalódottságának legkomolyabb jele mindenképpen a kisebb parlamenti pártok, különösen a Jobbik megerősödése. A pártnak jelenleg ugyanakkora a támogatottsága, mint az MSZP-é: mindkét párt a választókorú népesség 12-12 százalékát, a választani tudó "biztos" szavazók 20-20 százalékát tudhatja maga mögött. "Azaz a Jobbik profitált a növekvő elégedetlenségből, az MSZP-nél pedig tovább tart a bénultság" - fogalmaztak. Szeptember elejére a Jobbik mellett az LMP is minden korábbinál jobban növelte a támogatottságát: a teljes népesség 6 százaléka, a választani tudó "biztos" szavazók 9 százaléka adná rá a voksát. A közvélemény-kutatás a lakosság kritikus hangulata a politikusok népszerűségének változásában is tetten érhető: július óta kisebb-nagyobb mértékben minden vezető kormánypárti politikus veszített a támogatottságából. A legnagyobb (7 százalékpontos) zuhanás

Matolcsy György

nevéhez fűződik, a nemzetgazdasági minisztert július elején már az ismerőinek alig több mint ötöde látta volna szívesen fontos politikai szerepben.

Orbán Viktor

miniszterelnök "népszerűsége már kormányra lépése óta mérséklődő tendenciát követett, és mostanra 40 százalék alá esett". Szeptember elején mért 38 százalékos kedveltsége "történelmi mélypont", hiszen az eddig valaha mért legalacsonyabb támogatottsága (1999 decemberében) 41 százalékos volt - írták. A Medián szerint "az egész magyar politikai elit megítélését jellemzi, hogy a miniszterelnök még így is vezeti a népszerűségi rangsort". Mint írták, a kormányzati teljesítménnyel elégedettek aránya 30 százalék alá csökkent. A lakosság romló hangulatát ennél is drámaibb módon jelzi, hogy immár a kétharmadot is meghaladja azok aránya, akik úgy érzik, az országban rossz irányba mennek a dolgok (69 százalék). "A pesszimisták aránya fideszes kormány alatt még soha nem volt ilyen magas, az eddigi negatív rekordjuk a 2001 februárjában mért 65 százalék volt" - olvasható. A Medián a felmérést 2011. szeptember 9. és 13. között készítette az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt személyes megkérdezésével. A Medián júliusi felmérése szerint a biztos szavazók körében a Fidesz-KDNP-re 51 százalék, az MSZP-re pedig 25 százalék szavazott volna. A teljes népesség körében a Fidesz támogatottsága 35 százalék volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.