Közélet

Felfüggesztettet kapott a vásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke

Felfüggesztettet kapott a vásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke

2011. szeptember 19., hétfő
Felfüggesztettet kapott a vásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke

Nem számolt el a várostól a gyerekek nyári üdültetésére kapott támogatással a hódmezővásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, akit sikkasztás miatt első fokon nyolc hónap - végrehajtásában két esztendőre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélt hétfőn a Csongrád megyei település bírósága.

A Hódmezővásárhelyi Romák Egyesületének elnökeként is dolgozó Ajtai Éva gyerekek nyári üdültetésére vett át három részletben - céltámogatásként - mintegy kétmillió forintot a hódmezővásárhelyi önkormányzattól. A több mint ötven gyerek 2008 júniusában el is utazott a Csongrád Megyei Önkormányzat balatonszárszói üdülőjébe, ahol napi háromszori étkezést kaptak. Az elutazást követően az elnök azonban nem egyenlítette ki a számlákat, s az önkormányzati támogatásból is csupán 245 ezer forinttal számolt el, a fennmaradó összeggel sajátjaként bánt. Az asszony gyanúsítotti kihallgatása során még azzal védekezett, hogy az összeg egy részéből "embereknek segített, a pénzt azonban nem kapta vissza". A bíróságon már azt mondta, a támogatást egyrészt a táborozással kapcsolatos kiadásokra - melyekről állítása szerint nem kaptak számlát -, másrészt az egyesület más programjaira használtak föl. A vádlott ezt azzal indokolta, hogy szóban arról állapodtak meg, hogy a pénzt egész éves működésükre, más programjaikra is fordíthatják. Az üdülő tanúként meghallgatott igazgatója elmondta, bár a szerződésben 10-14 éves gyerekek nyaraltatásáról volt szó, a vendégek több mint fele felnőtt volt. Az igazgató közölte, a vádlott se az üdüléshez kapcsolódó előlegeket, sem a végszámlákat nem egyenlítette ki, s a felszólításokra azzal reagált, nem kapta meg az önkormányzati támogatást. Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, ezért az nem jogerős.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.