Gazdaság

Felfüggesztették az OTP és az FHB tőzsdei kereskedését

Felfüggesztették az OTP és az FHB tőzsdei kereskedését

2011. szeptember 12., hétfő
Felfüggesztették az OTP és az FHB tőzsdei kereskedését

Felfüggesztették az OTP és az FHB részvényeinek tőzsdei kereskedését hétfőn a nyitás előtt, a felfüggesztés egész napra szól.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett határozat csak annyit közöl: a felfüggesztést a kibocsátók kérték, mivel várhatóan olyan információ válik publikussá hétfőn, amely a bankok részvényeinek kereskedésére jelentős hatással bírhat. A piac a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztéséről pénteken napvilágot javaslatról vár részleteket. A kormány vasárnap tárgyalt a Fidesz-KDNP frakció javaslatáról. A parlamenti ülés Orbán Viktor miniszterelnök beszédével kezdődik hétfőn délután. A kormányfő az euróválság hatásainak kivédését szolgáló akciótervet jelent be, és várhatóan beszámol a vasárnapi kormányülés döntéseiről is. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteken jelentette be: a Fidesz-KDNP országgyűlési frakciója azt javasolja a kormánynak, tegye lehetővé, hogy a devizahitelesek adósságukat rögzített árfolyamon, egy összegben végtörleszthessék. A javaslat szerint a svájci frank alapú hiteleket 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék az adósok, s a bankoknak kellene viselniük a tranzakció teljes költségét. Elemzők szerint a lépés hatalmas veszteségeket okozna a bankoknak, emellett a tömeges végtörlesztés devizakereslettel jár, ami jelentős mértékben gyengítené a forintot. A bejelentést követően az amúgy is borús nemzetközi hangulatban az OTP árfolyama a megengedett maximális mértékben, 15 százalékkal zuhant, ekkor 3.560 forintot ért a bankpapír. Végül 10,70 százalékos eséssel, 3.740 forinton zárta a pénteki kereskedést. Az FHB árfolyama 5,4 százalékkal 589 forintra csökkent pénteken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.