Közélet

Fazekas Sándor a GMO-lobbinak: "nem hátrálok meg!"

Fazekas Sándor a GMO-lobbinak: "nem hátrálok meg!"

2011. szeptember 3., szombat
Fazekas Sándor a GMO-lobbinak: "nem hátrálok meg!"

"Bármekkora nyomás is van, külföldről, cégektől, politikusoktól, hozzászoktam a kitartó küzdelemhez, nem hátrálok meg" - nyilatkozta vidékfejlesztési miniszter a Magyar Hírlapnak arra a felvetésre, hogy a génmanipulált vetőmagokat (GMO) gyártó óriáscégek lobbistái a kormánypártok soraiba is beférkőzhettek.

A napilap szombati számában megjelent interjúban Fazekas Sándor kijelentette: "nemzetstratégiai kérdés az ország mentessége a génkezelt növényektől, s a kormány egységesen elutasítja ezek beengedését". Mint közölte, ez nemcsak egészségügyi, hanem gazdaságossági kérdés is, hiszen a GMO-termékek piacán Argentína, Brazília és az USA lenne a vetélytársunk, ők nagy területen olcsó, munkaerőt alig kívánó tömegtermékeket állítanak elő. A mi érdekünk, hogy az egészséges, magas feldolgozottságú, jól megfizetett áruk piacán érjünk el pozíciókat, ám ha beengedjük a génszennyezést, ezt a lehetőséget elveszítjük. Az emberek nagy többsége nem kér a génkezelt termékekből - mondta. Fazekas Sándor hangsúlyozta azt is, hogy Magyarországon magyar törvények, magyar laborok és magyar hatóságok vannak, ezt mindenkinek tudomásul kell vennie. Közölte, hogy a vetőmag stratégiai termék, ma is a világ ötödik legnagyobb vetőmagexportőrei vagyunk. Igaz, a hazai termelés jó része külföldi cégek kezére jutott, ám jelentős a magyar tulajdon is az ágazatban, úgyhogy nincs okunk a kesergésre. Ráadásul megvannak a kutatóintézeteink és a génbankjaink is - közölte a miniszter a Magyar Hírlappal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.