Közélet

Ezután minden mentősnek kell legyen mentőápolói vizsgája

Ezután minden mentősnek kell legyen mentőápolói vizsgája

2011. szeptember 28., szerda
Ezután minden mentősnek kell legyen mentőápolói vizsgája

Az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) csak azok állhatnak munkába, akik részt vettek egy egy hónapos intenzív tanfolyamon, majd sikeres vizsgát tettek - közölte az OMSZ szóvivője szerdán az MTI-vel.

Győrfi Pál

arra reagált, hogy

Kubányi Jolán

, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) alelnöke szerdán egy budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: a kamarai tagság kötelezővé válásakor kiderült, a mentőápolók csaknem felének nincs egészségügyi szakképesítése. Mint a szóvivő kifejtette: az OMSZ állományában mindig is dolgoztak olyan mentőápolók, akik felvételükkor nem rendelkeztek "az aktuálisan legmegfelelőbb szakképesítéssel". Ennek oka az, hogy a munkaerőpiacon nincs elég szakember, illetve a jelen bérviszonyok mellett "sajnálatosan magas" (egyes helyeken csaknem 20 százalékos) a fluktuáció - hangsúlyozta Győrfi Pál. Ha a belépő dolgozónak nincs mentőápolói képesítése, kötelezettséget vállal a három éven belüli megszerzésére. Ennek segítésére az idén az OMSZ akkreditált OKJ-s mentőápoló-képzést is indított - hangsúlyozta. A mentőállomásokon úgy alakítják a szolgálati beosztásokat, hogy alapul veszik az egy mentőegységben (egy autón) dolgozók szakképzettségét - emelte ki Győrfi Pál. A MESZK alelnöke sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mentőápolók nincsenek könnyű helyzetben, miután több műszakban, megfeszített tempóban dolgoznak rendkívül alacsony bérért, és ki vannak téve bántalmazásnak is. A közfinanszírozott egészségügyi ellátás jogcímén azonban az állampolgároknak joguk van ahhoz, hogy szakképzett mentőápoló lássa el őket - tette hozzá.

Gilly Gyula

, a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal szakértője megjegyezte: könnyen lehet, hogy ha valaki rosszul lesz az utcán, olyan mentőápoló érkezik hozzá, akinek esetleg kőműves végzettsége van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.