Közélet

Élénk parlamenti vita a jövedékiadó-emelésről

Élénk parlamenti vita a jövedékiadó-emelésről

2011. szeptember 26., hétfő
Élénk parlamenti vita a jövedékiadó-emelésről

Személyeskedő szópárbaj alakult ki hétfő kora este az Országgyűlésben a jövedékiadó-emelésről szóló záróvitában. Az ellenzék a zárószavazás előtti módosító javaslatok benyújtásának körülményeit bírálta, azzal vádolva a kormánypártokat, hogy lobbiérdekeknek engedtek. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ezt visszautasítva hangsúlyozta, hogy adóemelésekre tettek javaslatot.

A kormány szeptember elején ismertette, hogy az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkező lyukat részben a jövedéki adók emelésével foltozná be. A javaslat hétfői záróvitájában mindhárom ellenzéki frakció azt kifogásolta, hogy a kormányoldal végszavazás előtti módosító javaslatokkal akarja átírni az elmúlt hetekben megtárgyalt előterjesztést.

Schiffer András

, az LMP frakcióvezetője szerint az egyik indítvány esetében például felmerül, hogy azt a "söripari lobbi mondta tollba", mivel a söripar képviselői részt vettek a - számukra könnyítést jelentő - javaslat bizottsági tárgyalásán. Mellette az MSZP és a Jobbik képviselői is bírálták, hogy kilenc, zárószavazás előtti módosító indítvány érkezett fideszes képviselőktől. Mint mondták, ezek áttekinthetetlenek, alapjaiban változtatnak a javaslaton, módosítják a jövedéki adók tervezett mértékét.

Lázár János

, a Fidesz frakcióvezetője visszautasította, hogy lobbiérdekek képviseletével vádolják a kormányoldalt. Mint mondta, a javaslatokkal azok, "akiket a kormány meg akar adóztatni, így a dohánygyártók, a szeszesital-előállítók és a szerencsejáték-ipar résztvevői több adót fognak fizetni".

Feketén-fehéren

A vita azután mérgesedett el, hogy Schiffer András azt mondta: nem lepi meg, hogy Lázár János a vitában "továbbra is azt a bolsevik típusú érvelést alkalmazza, hogy mindenki, aki vele ért egyet, a világos oldalon áll, mindenki, aki a másik oldalon van, az a sötét oldal". "Kedves Lázár képviselőtársam, ez a típusú érvelés kezd kicsikét unalmassá és silánnyá válni, jó lenne, hogy ha lejönnének erről a típusú gondolkodásról, és arra figyelnének, ami egy-egy kritikai észrevételben elhangzik" - fogalmazott. Lázár János visszautasította az LMP képviselőinek szavait. "Ebben a teremben olyan emberek ülnek - még a szocialisták között is -, akiknek nincsenek ilyen tapasztalatai. Ön az egyetlen, aki tapasztalatokkal rendelkezik a bolsevik mentalitást illetően, családi alapon, úgyhogy azt kérem, hogy ezt hagyja abba" - jelentette ki. Schiffer András szerint a fideszes politikusnak ezzel "sikerült újabb erkölcsi mélységeket elérnie, és nyilván ez a folyamat folytatódni fog". Hozzátette, eddig a Fidesz volt okkal felháborodva, amikor mások arról beszéltek, a kormánypárti politikusok szülei mit csináltak az előző rendszerben. Mint mondta, ezt ő is alávalónak tartja, most viszont Lázár János is ezzel "az aljas módszerrel" élt. "Az a helyzet, hogy nekem a felmenőim nem bolsevikok voltak, a bolsevikok őket bezárták börtönbe 1950-ben" - jegyezte meg. Ehhez hozzáfűzte, az LMP-é az egyetlen frakció, amelyben nem ül olyan politikus, aki korábban az állampártnak is tagja volt. Schiffer András ezután újból rákérdezett, van-e összefüggés a söripart kedvezően érintő módosító javaslat és aközött, hogy a Magyar Söripari Szövetség képviselői részt vettek az indítványok bizottsági tárgyalásán. Lázár János úgy fogalmazott: sosem tárgyalt lobbicsoportokkal, érdekszövetségekkel, a parlamenti bizottságok ülései pedig nyilvánosak. A hasonló viták elkerülése érdekében arra kérte Schiffer Andrást, ne vádolja bolsevizmussal a kormánypárti frakciót. A Fidesz frakcióvezetője kiemelte, "nincs a javaslatnak olyan pontja, amely az ágazati szereplőnek adóemelést ne jelentene", így érthetetlen lobbiérdekek érvényesülésére hivatkozni. Ezzel szemben azt a véleményét fogalmazta meg, hogy az ellenzéki pártok formai kifogásokkal akarják elérni, hogy "ma ne döntsünk erről, nyilvánvalóan a szerencsejáték-, dohány- és alkohol-lobbi érdekében". A Ház - a fideszes módosító indítvány jóváhagyása után - végül 244 igen szavazattal, 85 nem ellenében elfogadta a kormány előterjesztését a jövedéki adók emeléséről. Így november 1-jétől 13 forinttal, 110 forintra emelkedik a gázolaj jövedéki adója, és nő a szeszesitaloké, valamint a dohánytermékeké is. A mai mérték öt-, illetve hatszorosára emelkedik a pénznyerő játékautomaták tételes adója, és január 1-jétől megadóztatják az online szerencsejátékot is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.