Közélet

Drogstratégiáról konzultált a Nefmi

Drogstratégiáról konzultált a Nefmi

2011. szeptember 3., szombat
Drogstratégiáról konzultált a Nefmi

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) külön sátorban várta szombaton Budapesten a Szabadság térre látogatókat, akiket az egészségbiztosításról, a szociális ellátásokról, a családi napköziről és a készülő drogstratégiáról tájékoztattak.

A Nők Lapja Café által szervezett fesztiválon a Nefmi „Középpontban az ember” szlogennel különböző, az egyes szakágakhoz kapcsolódó programokkal várta a családokat. Az Oktatási Államtitkárság szakreferensével,

Paszkoszné Kulcsár Andreával

beszélgetők többet megtudhattak a családi napközi intézményéről, amely azoknak a szülőknek nyújt megoldást, akik nem tudnak otthon maradni gyermekükkel, mert munkaerőpiaci képzésben vesznek részt, dolgoznak, vagy éppen állást keresnek. Mint elhangzott, a családi napközi jóval olcsóbb megoldás lehet például a babysitter alkalmazásánál, miután havi ötvenezer forintért étkezéssel együtt egész napos felügyeletet biztosítanak a gyermekek számára. A Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága ezen a rendezvényen is hirdette új családbarát munkahely pályázatát, melyre szeptember közepéig jelentkezhetnek azok a munkáltatók, akik például a kisgyermeket nevelő házaspárok munkaidő beosztásának könnyítése, vagy akár gyermekeknek szóló Mikulás napi és karácsonyi ajándékkal segítik a munka, a család és a szabadidő összeegyeztetését segítik. Ennek kapcsán az államtitkárság Szociális Lakossági és Tájékoztatási osztályának vezetője,

Veres Gábor

az MTI-nek elmondta, Magyarországon jelenleg nagyjából száz ilyen munkahely van. Kiemelte továbbá: nálunk még kevéssé becsülik a „családbarát munkahely” plakettet, pedig az Európai Unióban komoly versenyelőnyt jelent egy ilyen cím. Szintén a Nefmi sátrában az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) munkatársai egyebek mellett bárki számára leellenőrizték, hogy valóban jogosult-e egészségügyi ellátásra. Mint elmondták, aki a jogviszony-ellenőrzés során „piros lámpát kap” annak felhívják a figyelmét a jogviszony mielőbbi rendezésére. Ugyanis ha ezt nem teszi meg, az egészségügyi szolgáltatási járuléktartozása felhalmozódik, amelyet a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) bírsággal és késedelmi pótlékkal együtt hajt be. Ugyanakkor az OEP munkatársai kiemelték: ha a beteg jogviszonya rendezetlen, az egészségügyi szolgáltató akkor is köteles őt ellátni, és az ellátás költségét sem téríttetheti meg vele. A Nefmi sátrához a délután folyamán

Téglássy Kristóf,

a szociális ágazat ifjúságpolitikai főosztályvezetője és Zacher Gábor toxikológus az új dizájnerdrogok terjedéséről, valamint az új drogstratégia tervezetéről szóló beszélgetése vonzotta a legtöbb érdeklődőt.

Zacher Gábor

hangsúlyozta: miután az interneten keresztül már szinte bármit megrendelhetnek a fiatalok, így a dílerek el is tűntek. Mint mondta: egyfajta törvényi szigorításra mindenképpen szükség lenne, de véleménye szerint nem feltétlenül a használók oldaláról.

Téglássy Kristóf

ennek kapcsán kiemelte: az egyes szerhasználókat nem akarják kriminalizálni. Azt viszont, ha valaki három-négy embernek akár ellenszolgáltatás nélkül kábítószert ad, az ő olvasatukban már terjesztő, így őt büntetnék valamilyen formában. A főosztályvezető azt mondta: szeretné ha az új nemzeti drogstratégia jövő szeptemberre el lenne fogadva. A főosztályvezető arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az elmúlt években 14 éves korra esett le a kábítószer kipróbálása. Ehhez képest jelenleg a 16 éven aluli fiatalok rehabilitációja nem megoldott, Magyarországon nincs olyan önálló intézmény, amely ezzel foglalkozna – mondta Téglássy Kristóf.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.