Kultúra

Csontváry-kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban

Csontváry-kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban

2011. szeptember 22., csütörtök
Csontváry-kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban

Csontváry-kiállítást rendez a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Az októberben nyíló nagyszabású tárlaton Csontváry Kosztka Tivadar olyan fő művei is láthatóak lesznek, mint a „Magányos Cédrus” vagy a „Római híd Mosztárban.” Nemsokára közel negyven Csontváry-alkotás érkezik Csongrád megyébe.

Csontváry

részt vett az 1879-es szegedi nagyárvíz mentési munkálataiban. A későbbi festő számára a látott tragédia egyfajta pszichikai áramütéssel ért fel. A pusztulás megrázó élménye is hozzásegíthette Csontváryt, hogy gyógyszerészi munkáját hátrahagyva a festészetnek szentelje életét. A későbbi rohanó ár, vízesés, tengerábrázolások az árvízi élményével állnak összefüggésben- soha nem felejtette a zabolátlan vízözön rémképét. A biztonsági és műtárgyvédelmi elvárásoknak megfelelően megtörtént a Csontváry-kiállításnak helyt adó kiállítótér átalakítása, melynek leglátványosabb elemeként befalazták az épület ablakait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.