Közélet

Botka: Állítson alpolgármestereket a Fidesz!

Botka: Állítson alpolgármestereket a Fidesz!

2011. szeptember 30., péntek
Botka: Állítson alpolgármestereket a Fidesz!

Szeged szocialista polgármestere szerint az elmúlt egy év történései bebizonyították, a Fidesz-KDNP politikája kárt okoz a városnak, ezért ismét együttműködést ajánlott a jobboldalnak.

Botka László

úgy kezdte a pénteki közgyűlést követően rögtönzött sajtótájékoztatóját: a város csak akkor lehet működőképes, ha a közgyűlés pártjai együttműködnek, hiszen a választók tavaly úgy döntöttek, hogy senkinek se legyen önállóan többsége.

Érdekszövetséget kötött a Fidesz-KDNP és a Jobbik?

Az MSZP-s politikus úgy fogalmazott: a Fidesz és a KDNP "érdekszövetséget" kötött a Jobbikkal, ennek célja pedig az önkormányzati cégek megszerzése, illetve a polgármesteri jogkörök szűkítése. Ez utóbbi azonban csak részben volt eredményes, mert a jogkörök többsége törvényből ered. Hozzátette: az "érdekszövetség" által kinevezett önkormányzati cégvezetők az elmúlt fél évben nem hoztak hatékonyságot a gazdasági társaságok életébe, hiszen egyrészt csökkenő árbevételek, másrészt növekvő szolgáltatási díjak figyelhetők meg az érintett cégeknél. Példaként említette: a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. árbevétele az első félévben 40 százalékkal csökkent a 2010-eshez képest, a Szegedi Vásár és Piac Kft.-nél pedig 30-40 százalékkal emelkedtek a kiszervezett szolgáltatások (takarítás, őrzés-védelem, ügyvédi tevékenység) díjai. A piac - azóta lemondott - vezetője ráadásul a polgármester szerint olyan kontraktusokat is kötött, melyekre nem lett volna joga. Botka szomorúnak tartja, hogy a piac élére

Nagy László

korábbi helyettesét,

Erdei Péter

választotta meg pénteken a közgyűlési többség, s nem írtak ki nyílt pályázatot a posztra. Azt viszont egyenesen megdöbbentőnek nevezte, hogy az IH ügyvezetője,

Sódar István

a helyén maradhatott, miután olyan "blamázsok" fűződtek a nevéhez, mint - így a városvezető - a "SZIN leépítése", valamint a Belvárosi mozi bezárása. A szocialista politikus szerint "elképesztő", hogy a Fidesz-KDNP ehhez a nevét adja, csak hogy a Jobbik egy szavazatát biztosítsa.

Nem nyelték le a békát

A költségvetési ügyekről szólva úgy fogalmazott,

Póda Jenő

gazdasági tanácsnok a jobboldal vezérszónokaként jelezte, nem fogadják el a büdzsé módosítását, s a héten a bizottsági üléseken is hasonlóan nyilatkoztak a Fidesz-KDNP-sek, így nem érte váratlanul a szavazási eredmény. Mint kifejtette, számára, illetve az MSZP-SZVE képviselőinek elfogadhatatlanok voltak azok a jobboldali módosító indítványok, melyek többletforrásokat biztosítottak volna a városi cégeknek. "A Fidesz-KDNP-sek a saját javukra akartak pénzeket megszavazni, miközben azt gondolták, a költségvetés egyensúlyáért viseljem én a felelősséget" - elemezte a helyzetet, hozzátéve: a jelen politikai helyzetben MSZP-s társaival együtt "nem nyelte le ezt a békát". Az elmúlt egy év történései bebizonyították - így Botka László -, hogy a Fidesz felelőtlen politikát folytat. Ebből szerinte hosszú távon kára származik a városnak, amit már előrejelez, hogy bár zajlanak a korábban elnyert beruházási projektek, újabb nagy volumenű fejlesztést az utóbbi időszakban nem sikerült Szegedre hozni. Ebből fakadóan 2014/15-re megtorpanhat a megyeszékhely fejlődése. A polgármester szerint a megoldás kulcsa az egységes városirányítás lehet. Ebben a szellemben ajánlott föl ismét alpolgármesteri tisztségeket a Fidesz-KDNP politikusainak. "Velem könnyű együttműködni annak, aki a város érdekében kíván dolgozni" - jelentette ki. Botka László azt is leszögezte: a készülő új önkormányzati törvény az eddigieknél is jobban megerősíti a nép által közvetlenül választott polgármester hatáskörét. A jegyző kinevezése és felmentése ügyében is ő intézkedhet, s a polgármesteri hivatal irányításában is komolyabb jogosítványokat nyer majd el. Mindezek tükrében különösképpen fontosnak tartaná, ha a Fidesz-KDNP hajlana az új típusú politizálásra, az együttműködésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.