Sport

Betiltanák a fémstoplikat az utánpótlás-bajnokságokban

Betiltanák a fémstoplikat az utánpótlás-bajnokságokban

2011. szeptember 19., hétfő
Betiltanák a fémstoplikat az utánpótlás-bajnokságokban

A kezdeményezés az MLSZ Csongrád Megyei Igazgatóság versenybizottságának elnökétől ered: Papp Róbert a sérülésveszélyt szeretné csökkenteni.

Az elmúlt hetekben több súlyos sérülés is történt a megye pályáin korosztályos mérkőzéseken, ezek indították

Papp Róbertet

arra, hogy kezdeményezze valamennyi bizottsági elnöknél: tiltsák meg a fémstoplik használatát valamennyi utánpótlás-bajnokságban, egészen az U19-ig bezárólag. "Tudni kell, hogy idén a csapatvezetők kérésére úgy írták ki a megyei serdülőbajnokságot, hogy abban még az 1994-es születésűek is pályára léphetnek. Mindez azt jelenti a gyakorlatban, hogy négy évet fog át a pontvadászat, hiszen számos 1997-es fiatal is szerepet kap az együttesekben. Ebben az életkorban óriási különbségek mutatkoznak a gyerekek között fizikális téren, ami egy-egy ütközésnél súlyos következményekkel járhat" - hívja föl a figyelmet a szakember. Papp Róbert vezetőedzőként dirigálja a SZEOL-Szegedi VSE U16-os alakulatát, ahol csak az utóbbi hetek felkészülési meccsein három ifjú futballista szenvedett komoly sérülést. "Ha egy 1997-es születésű gyerek összecsap egy három-négy évvel idősebbel, aki húsz kilóval nehezebb, húsz centivel magasabb, az általában tarolást eredményez. Úgy gondolom, a gyerekek és a labdarúgás érdekeit kellene elsősorban szem előtt tartani, nem a csapatérdekeket, hiszen edzőként felelősséggel tartozunk játékosainkért, az ő épségükért. Éppen ezért nem mehetek, nem mehetünk el szó nélkül a történtek mellett" - mondja. Mi lehet a megoldás? A versenykiírás ebben a szezonban már nem változik, annak alapján kell végigjátszani a bajnokságot. A versenybizottsági elnök szerint egyrészt fontos lenne, hogy a játékvezetőket (az U16-os találkozókat egy, többnyire ifjú bíró dirigálja) figyelmeztessék: kiemelten ügyeljenek a tarolásokra, s ezeket az eseteket azonnal lappal büntessék. Másrészt - mint már utaltunk rá - csökkentheti a felesleges kockázatot, ha nem fémstoplikkal történik egy-egy "odalépés". "Véleményem szerint pályáink nem indokolják, hogy a fiatalok fémstoplikkal játsszanak, csupán a divat. Bízom benne, hogy kollégáim támogatják majd a javaslatomat. Még egyszer mondom, a gyerekek épsége az elsődleges szempont" - fogalmaz Papp Róbert, aki hozzáteszi: a későbbiekben természetesen a versenykiírást is át kell majd gondolni. A SZEOL-SZVSE U16-os csapatának tagjai közül az elmúlt időszakban

Horváth Zsombor

és

Varga Ádám

kéztöréssel,

Szabó Menyhért

pedig lábtöréssel dőlt ki. Edzőjük portálunkon keresztül is jobbulást kíván valamennyiüknek, üzenve, mihamarabb visszavárják őket a pályán!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.