Kultúra

Az iskolákba viszik a színházat Szegeden és környékén

Az iskolákba viszik a színházat Szegeden és környékén

2011. szeptember 9., péntek
Az iskolákba viszik a színházat Szegeden és környékén

Előadásokkal, szakkörökkel, tehetséggondozó foglalkozásokkal játékos formában viszi közelebb a teátrumok világát az óvodásokhoz és iskolásokhoz a szegedi Pinceszínház; az uniós támogatással zajló egyéves program szeptember 1-jén indult.

A szakkörök, összejövetelek célja, hogy a művészetek iránti érdeklődés felkeltésével a gyerekek nyitottabbá, később a színházat szerető és értő felnőttekké váljanak – mondta

Kancsár Orsolya

, a Pinceszínház egyik alapítója az MTI-nek. A programban három szegedi és négy vidéki oktatási intézmény vesz részt. A legkisebbeknek, a deszki óvodásoknak a kulturális sokszínűséget bemutató témanapokat, táncházat, sportvetélkedőket szerveznek. Az egyik tanulásukban akadályozott, hátrányos helyzetű gyerekeket oktató szegedi iskolában havonta szakköröket tartanak, ahol rendhagyó irodalomórákon, személyiségfejlesztő drámajátékokon foglalkoznak a diákokkal. Négy általános iskolában és egy gimnáziumban heti rendszerességgel szerveznek szakköröket, amelyeken beszédtechnikával, a színházi alapismeretek elsajátításával, színpadi mozgással foglalkoznak. A drámapedagógiai foglalkozások és szituációs gyakorlatok segítik a gyerekek önismeretének fejlődését – közölte a színésznő. A Pinceszínház társulata a tanulókkal a mindennapi élet problémáit feldolgozó saját színdarabot is létrehoz, a középiskolás diákok pedig egy szintén önálló drogprevenciós előadást állítanak színpadra. A kezdeményezés nem titkolt célja a tehetséggondozás, a színészek a szövegek elemezésével, közös gyakorlással, tanácsokkal segítik a gyerekek felkészülését az aktuális versmondó versenyekre. A szakkörökön az érintett intézmények mintegy száz diákja vesz részt, a programba azonban lényegesen több gyerek kapcsolódik be, hiszen az iskolákban két-két előadását is bemutatja a Pinceszínház.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.