Bulvár

A világ legjobb mentőkutyái vizsgáznak Budapesten

A világ legjobb mentőkutyái vizsgáznak Budapesten

2011. szeptember 3., szombat
A világ legjobb mentőkutyái vizsgáznak Budapesten

A többi között összedőlt épületek romjai közé rekedt személyeket kell megkeresniük a nemzetközi mentőkutyás vizsga résztvevőinek szeptember 7-én Budapesten.

A feladatok között szereplő életszerű baleseti szimulációban a kutyás egységeknek sérülésekkel, veszélyes környezettel kell megbirkózniuk. A vizsgázók szakmai zsűri előtt látják el a sérült személyeket, majd a nemzetközi mentési irányelvekről is számot kell adniuk. A nyolc ország részvételével zajló vizsga célja, hogy minél képzettebb kutyák és kutyavezetők vegyenek részt a katasztrófák utáni segítségnyújtásban. Ezzel a végzettséggel körülbelül negyven kutyás egység - kutya és kutyavezető - rendelkezik a világon, közöttük két magyar kutya, Aqua és Liza. Mindkét kutya a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének alapszervezeteként tevékenykedő Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat tagja. Aqua, a hét éves belgajuhász, és Liza, a kilenc éves labrador retriever Magyarországon legutóbb az eltűnt autista kisfiú keresésében nyújtottak segítséget, de nemzetközi katasztrófák, így az indonéziai földrengés utáni mentési munkálatokban is tevékenykedtek. A két kutya tagja volt annak a csapatnak, amely 2009-ben világbajnoki címet szerzett Magyarországnak a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség által szervezett világbajnokságon. A mentőkutyás rendezvény szakmai továbbképzésre is lehetőséget nyújt, ahol 15 külföldi szakember oktatása zajlik majd - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel. A nemzetközi vizsgát a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat szervezi, a résztvevők képzésének lebonyolításához a BM OKF Katasztrófavédelmi Oktatási Központ nyújt segítséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.