Közélet

A Jobbik elítéli a szakszervezeti demonstráció betiltását

A Jobbik elítéli a szakszervezeti demonstráció betiltását

2011. szeptember 16., péntek
A Jobbik elítéli a szakszervezeti demonstráció betiltását

A Jobbik elítéli a szeptember 29-re tervezett szakszervezeti demonstráció betiltását és azt politikai, nem pedig szakmai lépésnek tekinti - áll Bertha Szilvia országgyűlési képviselő pénteki közleményében.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány "láthatóan pontosan tisztában van eddigi és tervezett intézkedéseinek az emberek életére gyakorolt negatív hatásaival, és ennek következményeként a társadalom egyre nagyobb elégedetlenségével. Ennek ellenére erőszakolnak át mindent a lakosságon, az érintett tömegek törvényes keretek közt megszervezett tiltakozásának pedig gátat szabnak bármi áron. Ezért is korlátozták felháborító módon még 2010 végén a sztrájkjogot, és gáncsolnak el minden nagyszabású tiltakozási kezdeményezést a kézivezérelt bíróságok és a rendőrség."

Bertha Szilvia

hozzáteszi: a szociális biztonságért és munkavállalói jogokért szeptember 29-én kezdődő tüntetéssorozat betiltását a Jobbik elítéli, és – a közlekedés akadályozására vonatkozó hivatalos álcamagyarázatot nem elfogadva – egyértelműen politikai lépésnek tekinti, a szabad véleménynyilvánítás durva korlátozásának, amelyre kizárólag elnyomó rendszerek, hatalmak alatt kerülhet sor. A szeptember 29-től meghirdetett D-Day elnevezéssel szerveződő szakszervezeti ülősztrájk és tüntetéssorozat szervezői csütörtökön tudatták az MTI-vel, hogy a rendőrség megtiltotta a kezdeményezést. A szakszervezeti vezetők szerint a rendőrségi tiltó határozat súlyosan sérti az alkotmányos jogokat, a szeptember végére és október elejére tervezett tüntetésük nem marad el, "sőt a hatalom erejének ilyen fitogtatása újabb lendületet ad a szerveződésnek" - tudatták az MTI-nek küldött közleményükben, hozzátéve, a munkavállalói jogok csorbítása és más kormányzat intézkedések miatt szerveződő tüntetésükkel kapcsolatban csütörtök délután sajtótájékoztatót tartanak.

Garamvölgyi László

, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság alaposan megvizsgálta, hogy a megmozdulás ideje alatt és helyén milyen a közlekedés helyzete, milyen úton lehetne elterelni, és megállapították, a több helyszínre, folyamatosan bejelentett rendezvény miatt a forgalmat nem lehet elterelni. Ezért alapos mérlegelés után, a gyülekezési törvény értelmében, a hatályos jogszabályok alapján tiltotta meg tüntetést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.