Közélet

A Fidesz és a Jobbik a legnépszerűbbek 35 év alatt

A Fidesz és a Jobbik a legnépszerűbbek 35 év alatt

2011. szeptember 6., kedd
A Fidesz és a Jobbik a legnépszerűbbek 35 év alatt

A Tárki Társadalomkutatási Intézet legfrissebb kutatása szerint a 35 év alatti pártszimpátiával rendelkezők körében 56 százalékkal a Fidesz a legnépszerűbb, a második 19 százalékkal a Jobbik, őket követi 14 százalékkal az MSZP, végül pedig 11 százalékkal az LMP zárja a sort.

Az intézet által kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták: 2011 áprilisa és júniusa között azt vizsgálták, hogy a fiatalok (a 35 év alattiak) pártszimpátiája hogyan függ össze társadalmi összetételükkel és értékrendjükkel. Eszerint a Fidesszel szimpatizáló fiatalok a legelégedettebbek, az MSZP-szimpatizánsok bíznak a legkevésbé az Országgyűlésben, az LMP-szimpatizáns fiatalok bíznak leginkább az emberekben, a Jobbik-szimpatizánsok nem bíznak a rendőrségben és idegenellenesek. Kitértek továbbá arra is, hogy a Jobbik szimpatizánsai leginkább abban térnek el a többi párt szavazóitól, hogy gyakrabban használják az internetet, átlagon felüli köztük a középfokú végzettségű kisvárosi férfi, ugyanakkor az átlagnál kevesebben járnak templomba, szavazni viszont elmennek. Az MSZP-vel rokonszenvező fiatalok jellemzően az átlagosnál alacsonyabb iskolázottságúak, és több közöttük a nélkülöző, ellentétben az LMP-szimpatizánsokkal, akik között átlagon felüli arányban vannak az internetet használó, magas iskolai végzettségű, nem nélkülöző budapestiek, közöttük viszont alacsony a biztos szavazók aránya - tették hozzá. Az LMP szavazói bíznak a leginkább az emberekben, a Jobbik-szavazók kiugró mértékben bizalmatlanok a rendőrség iránt, az országgyűlésben pedig inkább csak a Fidesz-szimpatizánsok bíznak - írta a Tárki. Emellett a 35 év alattiak előítéletességét meglévő vagy elképzelt gyerekük barátválasztásának megítélése alapján vizsgálták. A felkínált lehetőségek közül legkevésbé egy kábítószeres vagy egy skinhead (bőrfejű), leginkább pedig egy zsidó gyerekkel való barátkozását támogatnák a megkérdezett fiatalok, ugyanakkor egy roma gyerekkel való barátkozás támogatottsága kisebb, mint egy arab, kínai vagy afrikai gyerekkel való barátkozásé. Az általános trendtől a Jobbik-szavazók abban térnek el, hogy inkább támogatják gyerekük bőrfejű gyerekkel való barátkozását, ugyanakkor minden más kisebbségi gyerekkel való barátkozást a többiekhez képest kevésbé támogatnak - emelte ki a Tárki. Mint írták, a fiatalok 30 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy Magyarországnak egyetlen menedékkérőt sem szabad befogadnia, és 14 százalékuk azzal, hogy mindenkit be kéne fogadnia. A Tárki szerint a fenti eredmények alapján nem meglepő, hogy a Jobbik-szavazók 46 százaléka egyetlen menedékkérőt sem, míg az LMP-szimpatizánsoknak 21 százaléka mindenkit befogadna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.