Közélet

Leszavazott büdzsé, ordító polgármester, káoszba fulladt közgyűlés + FOTÓK

Leszavazott büdzsé, ordító polgármester, káoszba fulladt közgyűlés + FOTÓK

2011. szeptember 30., péntek
Leszavazott büdzsé, ordító polgármester, káoszba fulladt közgyűlés + FOTÓK
Erdei Pétert nevezte ki a közgyűlés a Szegedi Vásár és Piac Kft. élére a lemondott Nagy László helyett. A költségvetés módosítása viszont az egyébként elfogadott fideszes kiegészítésekkel együtt nem kapta meg a többséget, állítólag többen mellényomtak, de Botka László nem engedte meg az újraszavazást.Zárásként egy érdekes videó a vtvszeged.hu-ról - így fojtotta a szót Botka László párttársába, Gila Ferencbe:KATT IDE!18.36: Vége az ülésnek. Botka László szerint ez nem megy tovább, új alapokra kell helyezni a munkát, mert a választók együttműködésre kötelezték a pártokat! A polgármester sajtótájékoztatót tart, erről hamarosan beszámolunk, valamint Bohács Zsoltot, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjét is megszólaltatjuk. Köszönjük, hogy ma is velünk tartottak! 18.35: Vándor köznek neveznek el egy dorozsmai területet, csak Révész Mihály nyomott nemet, aki a Mocsár köz mellett kardoskodott. A testület a dorozsmaiak akaratát részesítette előnyben az MSZP-s politikuséval szemben... A Szegedi Tükör-szerződés felmondásával kapcsolatos utasításról szavaznak, ez többséget kap ugyan, de Botka szerint törvénysértő, ezért újra bejelenti: nem hajtja végre a közgyűlési döntést. 18.30: Visszaállt a szavazási rend és béke. A konszenzusos előterjesztések nagy többséggel mennek át. A sportegyesületek kiemelt támogatása kapcsán Botka László befogadja Nógrádi Tibor módosítóját, mely 3 éves szerződést (2014. június 30-áig szólót) irányoz elő a Szeged 2011 futballcsapat számára. Kohári Nándor javaslata az UTC kiemelt klubbá tételéről 9 igen, 14 nem és 6 tartózkodással nem kapott többséget. Ezenkívül 28 igennel, 1 tartózkodással szavazták meg a kiemelt egyesületek támogatását.

Nem fizet osztalékelőleget a Ritek és a nagybani

18.20: Nem fogadták el a költségvetés első félévi teljesítéséről szóló beszámolót. A közbiztonsággal kapcsolatos, új körzeti megbízotti irodák nyitását lehetővé tévő előterjesztés viszont megkapta a többséget. Nonprofit kft.-vé alakították a Szegedi Vadasparkot, ügyvezetőnek - zárt ülésen - Veprik Róbertet választották. 15 igennel fogadták el, hogy a Ritek és a nagybani piac ne fizessen osztalékelőleget. Botka szerint ez 220 milliós lyuk a büdzsében! 18.12: Keresztúri Farkas Csaba vitázik Botkával. A jegyző és a polgármester szerint nem született érvényes döntés a bizottsági ülésen. 18.11: Gyimesi László szerint két MSZP-s képviselőnek irodája van titkárnővel a városházán. Haág Zalán folytatja: megkérdezi, mi a helyzet, ha más jelenik meg a monitoron, mint amit nyomott. Ő nem akart tartózkodni, kézi szavazást kér. Botka lesöpri. 18.10: Újra közgyűlési szavazások. Botka előtte azt mondja, nem jó a városnak, hogy leszavazták a költségvetés módosítását.

Cirkusz a jogi bizottság ülésén

18.06: Szavazás következik: 4 fő szerint sértett SZMSZ-t polgármester. Kasza Péter Ferenc nem vett részt a szavazásban. Így a bizottság határozatképtelen volt - állítja a jegyző. 18.05: Mózes Ervin: senki nem jelezte, hogy félreérthető volt a kérdés, s technikai hiba sem történt. A polgármester nem sértett szabályt, hogy nem ismételtetett szavazást. Keresztúri: minősített többséggel meg lehet szavaztatni, hogy lehet-e új szavazás. Többen úgy fogalmaznak: Botka négy rendben sértette meg az SZMSZ-t. A jogi bizottság arról akar dönteni - így Keresztúri -, hogy több rendben SZMSZ-t sértett Botka László. Mózes Ervin szerint viszont nem lehet SZMSZ-t sérteni abban a kérdésben, amit nem szabályoz az SZMSZ. Bohács közben világossá teszi, a Fidesz nem akar szavazást ismételtetni, csak a polgármesteri viselkedés jogkövetkezményeit elemezné ki. 17.57: Mózes Ervin bejelenti: a napirend megállapításánál az SZMSZ szerint lehetséges vita. A költségvetés módosításánál pedig érvényes, de eredménytelen döntés született. A továbbiakra nézve pedig nincsen szabály. Bohács Zsolt: a szavazás érvényességét nem vitatják, hanem az azután történteket, mikor is szerintük SZMSZ-t sértett a polgármester. 17.54: Bohács Zsolt szerint Botka sértette az SZMSZ-t, mert amit az SZMSZ nem tilt, azt szabad, így újra lehetett volna szavaztatni, az ügyrendi bejelentkezőknek pedig szót kellett volna adni. 17.51: Keresztúri Farkas Csaba megnyitotta az ülést. Öt fővel határozatképes a bizottság. Arról szeretnének állást foglalni, jogszerű volt-e a polgármester és a jegyző álláspontja, hogy nem engedték a szavazást megismételni, illetve hogy Botka László úgy szavaztatott volna tovább, hogy két ügyrendi bejelentkezőnek nem adott szót. 17.46: Még várunk az ülés kezdetére. Kérdéses, jogszerűen hívták-e össze a testületet, hiszen a két külsős értesítése még nem történt meg. Komoly vita alakult ki ebben a kérdésben Kasza Péter Ferenc külső tag, illetve Bohács Zsolt és Keresztúri Farkas Csaba között. Kasza Péter Ferenc szerint botrányos ez a rendszer. 17.35: Összeül a jogi bizottság!

Nem fogadták el a költségvetés módosítását, nincs új szavazás!

17.30: A helyi védettség bővítéséről szóló rendelet egyhangúlag ment át. Az egyházmegyével kötendő ellátási szerződés kapcsán Juhász Gyula módosítója 7 igen, 13 nem és 9 tartózkodás mellett nem kapott többséget. 24 igen és 5 tartózkodás mellett fogadták el az egészségügyi bizottság módosító javaslatát is magába foglaló szerződést. Az SZMSZ módosítása mellett nagy többség nyomott igent, Juhász Gyula és Szentistványi István módosítóját leszavazták. A költségvetés módosítását nem fogadták el végül, pedig a Fidesz-KDNP-s kiegészítések is átmentek volna, így 60 milliót kapott volna az IH, 15 milliót a VTV, 35 milliót az SZKT. (11 igen mellett Gyimesi, Haág, Juhász és Szentistványi tartózkodott, Póda pedig nemet nyomott a gép szerint.) Bohács Zsolt szerint félreszavazás történt, szavazást kér arról, szavazzanak-e újra. A Fidesz-KDNP a továbbiakban nem szavaz, mert nem enged újraszavazást a polgármester. Határozatképtelen a közgyűlés? Haág Zalán is új szavazást kér! Haág szavazást kér arról, hogy legyen-e új szavazás. Botka szerint erre nincs lehetőség, Mózes Ervin is egyetért vele. Egyelőre úgy tűnik, nincs költségvetés-módosítás. Technikai probléma nem merült föl, Botka nem akar újraszavaztatni. 17.15: Visszatértek a Fidesz-KDNP-sek is, szavazásokkal, határozathozatallal folytatjuk. Érdekes percek előtt állunk! 17.05: Botka László újabb frakciószünetet jelent be a Fidesz-KDNP kérésére. 16.55: Következnek a szavazások, addig egy kis (frakció)szünet.

Erdei Pétert nevezték ki piacigazgatónak, Sódar István a helyén marad

16.50: A zárt ülés döntései: Erdei Péter, az eddigi igazgatóhelyettes lett a Szegedi Vásár és Piac Kft. új ügyvezetője október 1-jei hatállyal a lemondott Nagy László helyett. Sódar István pedig maradhat a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. élén (13 igen, 1 nem és 15 tartózkodás volt az ügyben.) Az is eldőlt, hogy Haág Zalán lett a SZINT Kft. felügyelő-bizottsági elnöke. 16.12: Semmiféle hozzászólás nem történt. Zárt ülés. 16.10: Itt jönnek az önálló képviselői indítványok, már ami megmaradt közülük, hiszen az ülés elején - emlékezhetünk - rengeteget visszavontak vagy éppen nem vették azokat napirendre. 15.55: Az önálló indítványok tárgyalása előtt negyedórás szünetet rendel el Solymos László alpolgármester. 15.50: Hüvös László szerint szükség van városi sportkoncepcióra, melynek csak egy része az élcsapatok támogatása. Az élcsapatok azonban kiszámítható jövőképpel kell rendelkezzenek, mert ha szezon közben rendül meg helyzetük, az az egész város számára hátrányos, rossz üzenetértékkel bír.

Ménesi: a teremlabdarúgás nem labdarúgás

15.45: Ménesi Imre felolvassa Kohári Nándor módosító javaslatát az UTC támogatásáról, furcsállva annak tartalmát. "A teremlabdarúgás nem labdarúgás" - fogalmaz, s mint "hobbisport" nem érdemes ilyen szintű támogatásra. 15.40: Kohári Nándor kikéri magának Gila szavait. Ménesinek úgy válaszol, az NB I-es futsalcsapat méltó a kiemelt támogatásra, megfelelő nézőszáma, társadalmi beágyazottsággal bír. Egyébként az UTC számos szakosztállyal is rendelkezik, nemzetközi szintű íjászai vannak. Elfogadja ugyanakkor, hogy konszenzust kell teremteni a sporttámogatások terén, ahogy azt az LMP-s képviselőtársa felvetette. 15.38: Solymos László szerint azok a sportegyesületek kapnak támogatást, melyek a város jó hírét viszik határainkon belül és kívül. Az ugyancsak szocialista Gila Ferenc pedig azt mondja, nem látni a "Kohári-féle mutyipénzek felhasználását". 15.35: Szentistványi István örömmel tapasztalta a múlt heti szabadkai látogatás során, a szegedi képviselők szeretik a sportot, a futballt. Ugyanakkor kérdésesnek tartja, azért küldték-e ide őket a szegedi választók, hogy a problémás gazdasági helyzetben erre a sportágra, illetve általában a sportra kaparjanak össze forrásokat. Vajon elbírja-e a város? - kérdezi. Felveti: nincs stratégia, hogyan viszonyulnak egymáshoz a sportágak, illetve a tömegsport és az élsport. 15.33: A szocialista Ménesi Imre nevetségesnek tartja a Kohári Nándor-féle 15 milliós módosító indítványt, mely az UTC-t tenné kiemelt egyesületté 2012-től. Ez szerinte feszültségeket fog szülni. 15.30: Hüvös László tanácsnok a hosszas egyeztetésről beszél, melynek révén sikerült felosztani a rendelkezésre álló keretösszeget, igazodva az új célokhoz is. Szomorú dolgok is történtek, a férfi röplabda és a női kosárlabda nem indult az első osztályban. Örömteli viszont az NB II-es futball újjáéledése Szegeden. Hüvös László kezdeményezte, hogy az élcsapatok támogatási szerződése egységesen 2014. június 30-áig tartson. 9 millió forint plusztámogatást kell biztosítani a Szeged 2011 pályakérdésének megoldásához, a SZVSE-pálya felújításához - ismerteti. Ez a per- és egyéb költségek tartalékkeret terhére történne. 15.26: A sportegyesületek kiemelt támogatása kapcsán Szentgyörgyi Pál emelkedik. Azt mondja, a júniusi közgyűlés elmondása leginkább a klubokat sújtotta, nem tudták megújítani a hároméves keretszerződéseket. Időközben azonban sikerült megtalálni a profi egyesületeknél az EU-s szabályzást figyelembe vevő támogatási formát, illetve az NB II-es labdarúgás finanszírozási forrását. Amit nem tud elfogadni, az az UTC 15 milliós kiemelt támogatása, melyet Kohári Nándor javasolt. 15.24: Az LMP-s politikus megismétli: 20 fölötti álláshely szűnik meg, ami nem nulla közeli. 15.22: Révész Mihály azt állítja, vannak plusz álláshelyek is, így a végeredmény gyakorlatilag nulla lesz. A másik megjegyzése, hogy bizony boldog lesz néhány hónap múlva, ha a jósnő beszélt most Farkasné Pocsai Blankából. A pedagógusok azonban félnek az átalakításoktól. Indokoltnak tartja, hogy Szeged város meg akarja tartani jól működő intézményrendszerét. 15.18: Szentistványi István ismerteti, 20-24 pedagógusi álláshely szűnik meg Szegeden. Solymos László szerint ez igaz, de a gyereklétszámhoz igazodnak a szakmai álláshelyek. 15.15: Farkasné Pocsai Blanka a polgármester szemére hányja, hogy viharfellegekkel riogatott a szegedi tanévnyitón. Mint mondja, meg kell várni az új törvényeket és végrehajtási szabályaikat, utána lehet nyilatkozni az oktatási rendszer átalakulásával kapcsolatban. Solymos László: féltjük a jól működő rendszert a változásoktól. 15.12: Botka László vérlázítónak tartja a kormányzati kommunikációt, mely "azt mondja, mindenkinek dolgoznia kell, közben elveszi a munka lehetőségét az emberektől". 15.05: Szépen haladunk tovább. A pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései következnek. A Belvárosi Plébánia számára adnak ki támogatói nyilatkozatot, 28 igennel, csak Kormos Tibor nyomott nemet.

Mi az a lopás?

15.03: Haág Zalán rákérdez, Botka László miért vesz kétszer olyan drága szolgálati autót, mint az államtitkárok. Elbeszélnek egymás mellett, a polgármester csak az állítólagos több mint 400 milliós károkozásról szónokol. Itt a vita vége közben! 15.00: Elhúzódik a vita, miközben új szempontok nem merülnek föl. Az MSZP-sek kötik az ebet a karóhoz, miszerint a cégeknél hagyott pénz nem a szegedieket szolgálja, hanem magáncégeket. A Fidesz szerint pedig Botkáék tönkre akarják tenni az önkormányzati gazdasági társaságokat, miközben biztosítani kellene ezek versenyképességét, javítani szolgáltatásaikat. 14.58: Gyimesi folytatja: a szocialisták térdre akarják kényszeríteni a cégeket. A Fidesz célja ezzel szemben az, hogy ezek minél jobb szolgáltatást nyújtsanak a szegedieknek, több munkahelyet teremtsenek számukra. 14.55: Gyimesi újra kérdezi: kire értette Botka, hogy önök lopnak? A polgármester válasza: a Fidesz növeli az önkormányzati cégek támogatását, ezek pedig jóval több pénzt landoltatnak magáncégeknél (tanácsadás, őrzés-védelem), mint korábban.

Keresztúri: a hatalom nélküli diktátor csak színész

14.50: Gyimesi László megkérdezi, kire értette Botka, hogy "lopkodják a pénzt". A polgármester válaszol: a Fidesz egyrészt otthagyja a nyereséget a cégeknél, más gazdasági társaságok támogatását pedig növelni akarja, azaz nem érdekli a város költségvetési helyzete. 14.49: Keresztúri: az a diktátor, akinek már nincs hatalma, csak színész. Botka szerinte fordítva üli meg a lovat, nincs közgyűlési többsége. A polgármester riposztja: az beszél, akire senki sem szavazott Szegeden, el sem indult a választáson, ő mondja, hogy a megválasztott városvezetőnek nem lehet javaslata a várossal kapcsolatban?

Botka számháborúja: 450 millióra emelkedett a "károkozás"

14.46: Haág Zalán tájékoztat: a Riteknél két komoly előfinanszírozású pályázat is fut. A Népszabadságból idéz Wikileaks-táviratot: Botka őrültnek tartja a pécsi polgármestert, mert vissza akarja szerezni a vízműszolgáltatót a külföldiektől, illetve kitér arra, hogy az MSZP nem a fiatalok pártja. Aa távirat szerint úgy vélekedik, hogy a fiatalok elégedetlenek a régi hagyományos pártokkal, „nézzen ránk, a szocialista pártra, mit képviselünk mi a fiatalok számára, kapitalizmust, pénzt és tekintélyelvűséget, őket a lázadás érdekli”. A polgármester nem reagál, csak emel a korábbi téten: 450 millió kárt okozna a Fidesz. 14.45: Botka László szerint "ne legyen illúziónk", tanácsadói és ügyvédi szerződésekre fog elmenni a két cégnél hagyott pénz, nem lesz belőle semmi fejlesztés.

Botka: 420 milliós károkozásra készül a Fidesz

14.40: Botka kifogásolja, hogy a Fidesz-KDNP otthagyna 220 milliót a nyereséges cégeknél, hadd költsék el a pénzt a cégvezetők. A polgármester szerint a jobboldal 420 milliós károkozásra készül a büdzsében. 14.33: Ismét Botka László vezeti az ülést. Juhász Gyulának ad szót, aki pontosítja a Kónya által elmondottakat. A Ritek ügyvezetője megindokolta - mondja -, miért nem lenne most indokolt elvonni a 150 milliót, mely a cég versenyképességét biztosítja, illetve a további fejlesztéseket lehetővé teszi. Nem lehet a közgyűlés célja, hogy kockára tegye a versenyképességet. 14.30: A gazdasági társaságokat érintő tulajdonosi döntések kapcsán Kónya Gábor áll föl. Az MSZP-s politikus nem érti, miért utasítja el a Fidesz-KDNP, hogy osztalékelőleget vegyen ki a város a Ritek Zrt.-ből és a nagybani piacról 150 millió és 70 millió forint értékben, hisz ez nem rengetné meg a cégek gazdálkodását, az eredménytartalékból bőven fedezhetőek lennének az előirányzott összegek. Kéri, a város város tulajdonosként vegye fel ezeket a forrásokat, hiszen szüksége van ezekre. 14.28: Több napirendi pontot ugrunk át most, komoly vita végén vagyunk, kicsit megpihen a testület. 14.25: Gyimesi László tanácsnok is csatlakozik, üdvözli az új irodák megnyitását. Így tesz a szintén fideszes Kosik Dénes is. Dorozsmai képviselőtársával, Mihálffy Bélával a működtetéshez is hozzá fognak majd járulni - ígéri. 14.21: A közbiztonságot érintő kérdések napirenden. Hüvös László szerint a szubjektív biztonságérzet rendkívül fontos, ez abban áll, milyen a lakosság és a rendőrség kapcsolata. Örömteli, hogy a mai előterjesztés több körzeti megbízotti iroda megnyitásáról szól, mely könnyíti az emberek rendőrséghez történő eljutását.

Mózes Ervinéknél kiscicák születtek

14.18: Solymos László örömhíre: Mózes Ervinék macskája ellik, a harmadik kiscicánál tartanak. 14.16: Solymos László: a cégek jó gazdálkodása az önkormányzat jó gazdálkodásának alapja, ezzel szemben csökkenő bevételeket és növekvő kiadások tapasztalhatók ezeknél a vállalkozásoknál. 14.13: Póda Jenő tér vissza a számokra, honnan jöttünk és hová tartunk. Elmondja, míg az országnak 2,5-3, addig Szegednek lassan 13 százalékos a hiánya. 14.11: A szocialista Ménesi Imre az 1,2 milliárdos résről értekezik. A kormánytól szerinte nem várhatunk semmit, mert inkább elvonások vannak, mintsem nagyobb támogatás. A városi cégek esetében sem működik a takarékoskodás. Ő is megkérdezi, milyen bevételt hozhat az önkormányzatnak a Mars téri Fidesz-szentély kialakítása. "Új gazdasági csodaként" említi a SZIN veszteségét is.

Azóta sok minden történt...

14.10: Botka László ismét arról beszél, hogy a nagykörút kapcsán tíz közgyűlési határozat született. Annak idején a Kalmár elnökölte bizottság javasolta középre a buszsávot. A tanácsnok közbeszól: azóta sok minden történt, például nőtt az adósságállomány. 14.07: Ismét Kalmár Ferenc a soros. Nagy Sándornak felel, miszerint nem biztosított az önkormányzati cégeknél a pénzek tiszta felhasználása. Ezt durva gyanúsításnak értékeli a tanácsnok. 14.04: Botka László közli: Szeged tudja fizetni a felvett hitelt, mert úgy számol, évente 2 százalékkal növekszik majd a gazdaság. A kormány 4-5 százalékról beszél - de az MSZP-s politikus szerint működésüket nézve talán még a 2 is túlzás. Egyensúlyban van a szegedi költségvetés, nem a működéshez kellettek a hitelek, ezért lehetett fejleszteni, beruházni. Botka szerint jobb fejlesztésre költeni, mint a felelőtlen gazdálkodású önkormányzati cégek működését foltozgatni. 3,4 milliárd fejlesztési pénz nem érkezett meg időre, ez okozta a gondokat - jelenti ki a polgármester. 14.01: Póda Jenő előkereste a pénzügyi bizottság jelentését, valóban 60 százalék körüli az uniós beruházások támogatási intenzitása. Az utófinanszírozású projektet háttérbe szorítását javasolja a könyvvizsgáló, mivel komoly ezek kockázata, illetve azt, hogy óvakodni kell az ingatlanértékesítéstől. Ha Botka ezt cáfolja, saját könyvvizsgálójával vitatkozik. 13.58: Botka szerint Kalmár javaslataival 2 milliárd uniós forrást bukott volna a város, nem 300 milliót spórolt volna.

Haág: alultervezték a cégek finanszírozását

13.56: Haág Zalán úgy folytatja, Nagy Sándor láthatóan fellélegzett, mikor a közgyűlés nem tűzte napirendre Kalmár Ferenc 300 milliót megspóroló sürgősségi indítványát. A KDNP-s politikus szerint szó sincs arról, hogy több pénzt kapnának a cégek, csupán korrekcióról van szó, mert Botkáék alultervezték azok finanszírozását. A költségvetési problémákhoz hozzájárult, hogy több beruházásnál újrabontásra, javításra volt szükség. Akkor történt pénzszórás, mikor megkezdték a 2-es villamos beruházását, illetve mikor százmilliókat költöttek az 1-es vonalra. 13.53: Miután Botka László a Mars téri szerződések előnytelenségét ecseteli, Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) kér szót. Azt mondja, a szocialista polgármester idejében megháromszorozódott a város hitelállománya. Végig kell gondolni, mennyiben összehangoltak a fejlesztések, van-e koherens jövőképe a városvezetésnek. Kalmár Ferenc szerinte joggal vetette föl, van-e értelme gördeszkázó gödröt kialakítani az Árpád téren. Erre Újszegeden, a Játékok Kertjében van lehetőség, a belváros nem megfelelő hely erre a célra. A Fidesz ügyvezető elnöke szerint átgondolatlanok a Botka László nevével fémjelzett beruházások.

Solymos és a Fidesz-szentély

13.48: Solymos László alpolgármester rossz tendenciákat lát az önkormányzati cégek gazdálkodásában. Szerinte szó sincs takarékoskodásról, a méltánytalanul elbocsátott, meghurcolt dolgozók sorra nyerik a munkaügyi pereket, miközben az új vezetők előnytelen szerződéseket kötnek. A folyósított önkormányzati támogatások mellett újabb forrásigények keletkeznek tehát. Akad cég, melynek köztartozásai vannak, erre pluszpénzeket utalna neki ki a jobboldali többség. Megemlíti, a hírek szerint Póda Jenő inspirálására 20 millióért csináltak volna Fidesz-szentélyt a Mars téri U pavilonból. Kérdezi, ezt tudja-e cáfolni a gazdasági tanácsnok. 13.45: Nagy Sándor egykori alpolgármester a következő szónok. Megnyugvással tölti el, hogy az "ál-szoborpályázat" nem kerül napirendre, mert 60 milliót vont volna el. A VTV 15 és az SZKT 35 milliós támogatása megjelenik azonban a fideszes javaslatok között az IH 60 milliója mellett. A jobboldal a RITEK-nél hagyna emellett 150, a nagybani piacnál 70 millió forintnyi osztalékot. A politikus nem látja garantálva, hogy ezt a közszolgáltatásokra fordítják. 13.43: Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) tanácsnok érdekesnek tartja, hogy nagykörúti sürgősségi előterjesztését nem vették napirendre, hiszen a beruházás újabb 300 milliós hitelnövekedést jelent a városnak, hasznossága pedig kétséges. Nem a teljes körutat alakítanák ki, csak a közepén egy buszsávot, a szélén marad a kamionok által tönkretett aszfalt. Ami a Fidesz-KDNP által megszavazott kiskerti, játszótéri alapokat illeti, ezek arra szolgálnak, hogy javítsák az emberek mikrokörnyezetét - hangsúlyozza.

Feneketlen kútba öntik az adófizetők pénzét az MSZP szerint

13.40: Munkában az MSZP, Tóth Károly kezében a mikrofon. Az IH 60 millió forintja kapcsán kijelenti, a SZIN "katasztrófája" miatt további 50 millióval kell majd megtámogatni a céget. A képviselő szerint feneketlen kútba öntenék a szegedi adófizetők pénzét. Szégyenteljesnek tartja a korábbi ügyvezető megvádolását a mostani helyzetért. 13.37: Kormos Tibor (MSZP-SZVE) elmondja, 60 millió forinttal támogatná meg a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-t egy fideszes politikustól eredő javaslat, mely a kulturális bizottság ülésén hangzott el. A SZIN-en nagyon sok pénz úszott el a politikus szerint, ugyanis későn kezdték el reklámozni a fesztivált. Jelzi: a 60 millió sok pénz, a Fidesz és a Jobbik "mutyija". Botka folytatja: mintegy 28 millió forinttal csökkent az első félévben az IH árbevétele. 13.32: Botka László szerint 80-85 százalék az uniós beruházások támogatási intenzitása, Póda számai nem valósak. A Fidesz által megteremtett új fejlesztési alapok rontották szerinte a büdzsé helyzetét.

Póda 1,2 milliárdos rést talált a költségvetésben

13.31: Póda Jenő (Fidesz-KDNP) gazdasági tanácsnok: a bevételek 49,3, a kiadások 51 százalékon állnak, azaz időarányosan nagyjából teljesült az előirányzat, de a dolgok mögé nézve más látszik. 1,2 milliárd forintot jelent ez az 1,7 százalékos rés, ami komoly beavatkozást igényel. A korrekciós törekvéseket azonban kevésnek látja. Az irány és a beavatkozási eszközök jók. A hiány kialakulásához az utófinanszírozású EU-projektek vezettek, melyek viszik a pénzt. A Fidesz már korábban felhívta a figyelmet ezen beruházások veszélyeire. A pénzügyi bizottság megállapította, 60 százalék körüli a nagyobb projektek támogatási intenzitása, sok pénzébe kerülnek tehát a városnak a Botka által "ajándékpénzesnek" titulált fejlesztések. Emiatt tart itt a költségvetés - így Póda. Most 23,2 milliárd az adósságállomány, ennek negatív következményeire a könyvvizsgálói jelentés is utal. Mióta Botka László regnál, csaknem megháromszorozódott a város adóssága - ismerteti. 13.23: Szentgyörgyi Pál (MSZP-SZVE) frakció-hozzászólásával nyitunk. Féléves beszámolót tart. A működési bevételek, kiadások időarányosan nagyobbak, a fejlesztési bevételek, kiadások pedig alacsonyabbak a vártnál - ismerteti. Kemény munkát kell majd végeznie az adóirodának, hogy be tudja majd szedni a tervezett adót. Közel 1 milliárddal kevesebb állami normatív támogatás érkezett az első félévben, mint tavaly, ez nem érintette jól a büdzsét. Egyes városi cégek már teljes idei támogatásukat megigényelték a bizottságok jóváhagyásával. Több hitel-visszafizetés történt, mint hiteligénylés, 800 millióval csökkent a hitelállomány. Az uniós és állami források elmaradása miatti hitelfelvétel után napi 700 ezer forint kamat terheli a várost. Közel sem rózsás a helyzet, megfontoltan kell bánni a büdzsével, növelni kell a bevételeket (például osztalékkifizetéssel), illetve csökkenteni a kiadásokat. Szentgyörgyi szerint a jobboldal plusz 420 millió forintos módosító igényei elviselhetetlen terhet jelentenek.

Ebéd után költségvetés

13.16: Újra itt vagyunk! Gyülekeznek a képviselők is, Botka László elfoglalta helyét, megnyitja a délutáni ülést. A délelőtti ülésszak Botka László és Keresztúri Farkas Csaba különmeccsét hozta. A polgármester keményen támadta a jobbikos politikust és a Fidesz-KDNP-t, amiért megakadályozták, hogy ma a napirenden szerepeljen három önkormányzati cég vezetőváltásának ügye. Ugyanígy nem lesz azonban vita például a Marx-dombormű eltávolításáról, a helytörténeti oktatás bevezetéséről, a fizetős parkolóhelyek számának bővítéséről, valamint a Nobel-díjasok szoborparkjával kapcsolatos indítványról sem.11.50: Másfél órás ebédszünet a költségvetési kérdések tárgyalása előtt. 11.48: Szentistványi egyetért az alpolgármesterrel, a bizottsági munka is jó terepet kínálhatna az efféle egyeztetéseknek, ám valójában mégsem nagyon kínálnak erre lehetőséget. 11.45: Hüvös László (Fidesz-KDNP) tanácsnok szerint igaza van Szentistványinak, minél szélesebb körű egyeztetésekre van szükség az önkormányzati, közgyűlési munkában. Fontos szándék, hogy akár interneten a lakosság megismerhesse az anyagokat, az érintett szervezetek előzetesen véleményt mondhassanak, bekapcsolódjanak a munkába. 11.40: Új téma: az önkormányzati SZMSZ módosítása. Az LMP részéről Szentistványi István ismerteti módosítóját: a társadalmi részvételt szeretné szélesíteni. A polgármester azt javasolja, a kész rendelettervezetet véleményezhesse a lakosság az utolsó két hétben, az LMP viszont úgy véli, ez nem elégséges, csak olyan, mint a hírportálokon történő kommentelés. Ők azt tartanák kívánatosnak, hogy az valódi egyeztetések történjenek a szakmai, társadalmi szervezetekkel, a lakossággal - már a rendelettervezést megelőző előkészítő fázisban.

A tápéi ingatlan ügyében újra fellángoltak az indulatok

11.36: Kozma József folytatja a szocialisták részéről. Elmondja, az egészségügyi bizottság Haág Zalán kezdeményezésére döntött a módosító javaslatáról: hogy az érintett épület új funkciójának meghatározásakor a fenntartó vegye figyelembe a részönkormányzat véleményét. 11.33: Ismét Tápé képviselője szólal föl. Nem volt felhatalmazása a polgármesternek a közgyűléstől az egyházmegyével kötött szerződésre - szögezi le. A tápéiak nem az épület fölött szeretnének rendelkezni, hanem a funkció fölött, ami ott megvalósul. Szociális, egészségügyi és gyermekvédelmi szolgáltatást is elképzelhetőnek tartanak ott, de ehhez először le kellene folytatni az érdemi szakmai vizsgálatot az ingatlan kapcsán. 11.28: Juhász Gyula válaszol a jegyzőnek: a gyámhivatal döntését követően határozott a közgyűlés arról, hogy visszavonja a használatba vételi kérelmet. Az épület jelen állapotában semmire sem alkalmas, hiába költöttek rá 170 milliót. Bármilyen szociális, gyermekvédelmi funkcióhoz át kell építeni. A Korinta Alapítvány a városnak kedvezőbb feltételekkel hasznosítaná az ingatlant, mint az egyházmegye - jelent ki. 11.26: Keresztúri: nem támogatta korábban, hogy az épület üresen maradjon. Ennek ellenére született tavaly egy közgyűlési döntés, amit a polgármester megcsúfolt. A közgyűlés kimondta, nem kíván speciális gyermekotthont Tápéra. 11.23: Mózes Ervin: nem igaz, hogy a gyámhivatal szakmailag alkalmatlannak minősítette az épületet. A használatba vételi engedélyt első fokon megkapta a város, fellebbezésre másodfokon a kormányhivatal vizsgálódott volna, de előtte a közgyűlés úgy döntött, visszavonja a használatba vételi kérelmet. Rögzíti továbbá, az apparátus nem mulasztott az épület funkciójának vizsgálata tárgyában, jogi hiba sem történt a püspök és a polgármester megállapodásában. 11.20: Az egyházmegye és az önkormányzat közötti ellátási szerződés kapcsán Juhász Gyula (Fidesz-KDNP) újra ismerteti a tápéi részönkormányzat érveit a Budai Nagy Antal utcai ingatlan kapcsán. Jelen pillanatban nem határozható meg, az épület mire használható, a vagyonrendelet viszont pontosan fogalmaz azzal kapcsolatban, milyen feltételek mellett adható át ingyenesen ingatlan. Ezt sérti hát a megállapodás. Először az új funkciót kell megállapítani. A részönkormányzat pedig döntési jogot kér ebben a tekintetben. Közben Botka László előterjesztőként befogadta az egészségügyi bizottság módosítóját, hogy az érintett épület új funkciójának meghatározásakor a fenntartó vegye figyelembe a részönkormányzat véleményét. Juhász Gyula azonban fenntartja saját módosítóját, döntési jogot kérnek a tápéiak.

Új területek kerülhetnek helyi védettség alá

11.12: Solymos alpolgármester elnökletével kezdődik meg a napirendi pontok tárgyalása. Először a helyi védettséget élvező területek számának növeléséről szóló rendelet: nincs hozzászólás. A Gyálai Holt-Tisza, az Ősz-Maty völgye, a Gyálaréti gulyajárás, a Lőtér melletti fasor, a Körtöltés és a Szegedi Fertő déli része kerül a körbe. 11.10: Megérkezett a díszterembe Bartha László, az emlegetett korábbi polgármester. 11.00: Botka László kommentál: "Bartha és Tímár egészen biztos arra, hogy ők ehhez képest tisztességesen csinálták." Végre elfogadták a napirendet, tíz perc szünet!

Jobboldali szavazatokkal nincs napirenden vezetőváltás

10.58: Juhász Gyula (Fidesz-KDNP): nagyjából minden elhangzott, mit lehet még ezen vitázni később? Botka tréfálkozik: "Nem hittem, hogy észreveszitek." 15 igennel 14 nem mellett levették a napirendről a cégvezetők menesztésének ügyét. 10.55: Szavaznak Keresztúri Farkas Csaba javaslatáról. Előtte még Botka: nem nem veszik napirendre az előterjesztéseket, az a nyilvános beismerése annak, hogy amit ő a cégvezetők szemére hány, az igaz!

Politikai cirkuszkeltéssel vádolta egymást Botka és Keresztúri

10.54: Szentistványi István emelkedik - miközben Botka párttársába, Gila Ferencbe folytja a szót. Méltatlan kísérletnek tartja, hogy a jobboldal meg akarja akadályozni az önkormányzati cégek ügyeinek nyilvános megvitatását. 10.51: Botka: az IH árbevétele 40 százalékkal csökkent tavalyhoz képest, országos botrányra be akarták záratni a Belvárosi mozit, így nem alaptalan tényeket tárt föl indítványában. A Fidesz is cinkos - jelenti ki -, ha nem tárgyalják ma a Jobbikhoz kötődő cégvezetők ügyeit. A polgármester úgy fogalmaz: most még nem késő, hogy megálljon a Fidesz-Jobbik "mutyikoalíció". 10.48: Keresztúri: a szocialisták politikai cirkuszt csinálnak, bértollnokaikkal íratnak cikkeket, nem tárják a bizottságok elé a vonatkozó anyagokat. Szerinte teljesen szabályos, hogy a nagybani kölcsönt adott az IH-nak. Iránymutatónak tartja, hogy több bizottság is úgy határozott: Botka előterjesztéseit ma ne tárgyalja a közgyűlés! 10.46: Az IH, a Vásár és Piac Kft., valamint a Dorozsmai Nagybani Piac ügyét (Botka László a vezetők menesztését javasolta) Keresztúri Farkas Csaba nem venné napirendre. Solymos László alpolgármester álláspontja: új helyzetet teremt, ha a cégek működése, (esetlegesen hátrányos) szerződései nem tartoznak a város nyilvánosságára. "Nem lehet, hogy mutyizzanak egyes cégvezetők a lakosság és a képviselők háta mögött" - fogalmaz. A polgármester kapcsolódik: a tényeket nem tudják cáfolni a képviselők, ha nyilvános ülésen nem mernek vitázni a három cég ügyeiről. 10.45: Botka László egyre idegesebb: szerinte a Fidesz-KDNP nem akarja napirendre venni a számára kínos cégügyeket. Az LMP-s Szentistványi István szerint viszont ezek az ügyek a nyilvánosságra tartoznak.

Elbukott a Marx-dombormű eltávolításának kérdése is

10.38: Terítéken a Marx-dombormű eltávolítása. Révész Mihály (MSZP-SZVE) úgy érvel, Marx nem oka annak, ami a nevében a világpolitikában történet. London városát is felszólítja majd a jobbikos politikus, hogy zárassa be a Marx-múzeumot? - kérdezi. Ismerteti: a BBC kutatása szerint Marx a második évezred legnagyobb gondolkodója, legalábbis így vélik a britek. Botka László is megszólal: elképesztő, hogy felmerül, a 19. század egyik legismertebb filozófusának domborművét eltávolítják a tudás városában, Szegeden. 14 igen, 13 nem és 2 tartózkodás mellett ez sincs ma napirendben.

A helytörténeti oktatás ügyét az oktatási bizottság veszi kezébe

10.37: Keresztúri Farkas Csaba szerint nem kielégítő a helytörténeti oktatás, de elfogadja az oktatási bizottság kezdeményezését, visszavonja kezdeményezését. 10.36: Farkasné Pocsai Blanka (Fidesz-KDNP) szerint a kezdeményezés fontos, de akadnak jogi aggályok, ezért az oktatási bizottságnak vizsgálódnia kell a kérdésben. Az előkészítő munka meg is indulhat a közgyűlést követően. Botka: minden szegedi iskolában van már helytörténeti oktatás, persze érdemes megvizsgálni, hogyan fejleszthető ez tovább. 10.35: Mózes Ervin törvénytelennek tartja Keresztúri előterjesztését a helytörténeti oktatás tárgykörében is.

A parkolóügyet sem tárgyalják

10.31: Haág Zalán Keresztúrinak szúr oda: miért nem támogatta Kalmár Ferenc indítványát nem sokkal ezelőtt, hiszen az a Dugonics téri fejlesztés kapcsán parkolófejlesztést is jelentett volna. A jobbikos politikus azt mondja: hibázott, legközelebb viszont ő maga lesz az előterjesztő. Mindezzel együtt a parkolókérdés ma nem kerül napirendre, így döntött a testület 14 igen, 1 nem és 14 tartózkodás mellett. 10.26: Keresztúri Farkas Csaba javaslata kerül szóba a fizetős parkolóhelyek bővítéséről. Cinikusnak tartja Nagy Sándor módosítóját, hogy a jogi bizottság komplex vizsgálatát kérte a korábbi "város-alulfejlesztési" alpolgármester. Szimbolikus döntés lenne, ha a hivatal a parkolók egy részét átengedné a szegedieknek. Nem érti, miért van parkolóhelyük korábbi MSZP-s képviselőknek. Botka László erre válaszol: támogatni kívánta az előterjesztés napirendre vételét. Van 40 parkoló a városháza mellett, a kormányhivatal és a megye mellett pedig 80. Ha a Keresztúri-féle kezdeményezést elfogadják, akkor az történik, hogy Szeged városa csak saját hivatalának nem ad parkolóhelyeket, minden más intézménynek annál inkább. 10.23: Gyimesi László visszavonta a Szegedi Építési Szabályzat módosítását célzó indítványát. 10.20: Még mindig nem fogadták el a napirendet, az egyéni képviselői indítványok ügyében folyik a vita. 10.16: Mózes Ervin álláspontja szerint a közgyűlés nem utasíthatja a jegyzőt a Szegedi Tükör szerződésének felbontására. Keresztúri Farkas Csaba viszont úgy látja, felháborító, hogy a képviselők nem mondhatják meg, az önkormányzat, s ne a polgármesteri hivatal intézze a havilap ügyeit. Gyimesi László vonatkozó kezdeményezését végül 16 igennel, 13 nem mellett napirendre tűzték. Botka bejelenti: ha meg is szavazzák, ő nem tekinti ezt magára nézve érvényesnek, nem fogja utasítani a jegyzőt a Szegedi Tükör kontraktusának felbontására, hisz a döntés jogellenes lesz.

Nem került napirendre a Nobel-díjasok parkjának pályázata

10.13: Kormos Tibor (MSZP-SZVE) azt mondja, a kulturális bizottság ülésén Tóth nem sértette meg a Kligl mellett a pályázatra meghívni tervezett két alkotót. A testület 14 igennel végül nem vette napirendre a kezdeményezést. 10.10: A polgármester felháborítónak és a várost lejáratónak tartja a Gyimesi-féle előterjesztést, melyből szerinte országos botrány kerekedhet. Korábban ugyanis minden köztéri szoborra országos pályázatot írtak ki, s szakmai zsűri döntött. 10.08: Haág Zalán (Fidesz-KDNP) kérdezi, SZMSZ szerint Tóth elmondhatta-e ezt a beszédét. Mózes Ervin úgy felel, a tavaly november 2-a óta hatályos SZMSZ-ben nincs kizárva a vita a napirend megállapításakor. Haág felhívja a figyelmet: Tóth Google-ből kinyomtatott életrajzok alapján, felkészületlenül beszélt neves művészek életművéről egy bizottsági ülésen. 10.05: Tóth Károly (MSZP-SZVE) arról beszél, Gyimesi Lászlónak a Nobel-díjasok parkjáról szóló előterjesztése rosszabb, mint a korábbi. Szeged gazdagabb lesz a színvonalas szobrok által, ugyanakkor egy személyre, Kligl Sándorra szabott pályázathoz "Gyimesi László megpróbált két balekot találni két idős szobrászművész személyében." A politikus szerint a Fidesz-KDNP-nek nincs érve arra, miért nem írnak ki nyilvános pályázatot a 60 milliós munkára. 10.00: Kalmár Ferenc sürgősségi indítványát a nagykörúti buszsávot illetően nem tűzték napirendre.

Botka szerint nem ő rágalmaz, hanem Keresztúri

09.59: Botka úgy válaszol: Keresztúri rágalmaz, mióta üstökösként feltűnt a szegedi politika egén. A Fidesznek kell elszámolnia azzal, hogy segítséget nyújt a jobbikos politikus tevékenységéhez, aki úgy tekint a városi cégekre, mint magánvagyonára, rokonait, családtagjait, barátait ülteti fontos pozíciókba, akik nem rendelkeznek megfelelő szakértelemmel. 09.58: A polgári együttműködés csak színház, szavakban létezik - így Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik), aki elmondja, Botka László nem vett részt a díszpolgári cím átadásán. A cégek kapcsán hasonló a módszere, a képviselő-testület csak a sajtóból értesült róla, hogy állítólag feljelentések születtek a Mars téri szerződések ügyében. A bizottságok sem kaptak erről tájékoztatást, a városatyák nem vizsgálhatták meg az ügyeket. 09.55: Nógrádi Tibor (Fidesz-KDNP) a közösségteremtés fontosságát emeli ki a 112 éves szegedi labdarúgás történetét bemutatva. Jót és rosszat is hozott ez a hosszú, szép időszak. 1902-ben 1500 néző előtt először játszottak mérkőzést a városban - emlékeztet. Holnap újra meccs lesz a SZVSE-pályán, telt házzal, reménykedő szegediekkel, akiknek ez az egyetlen közösségi élményük. A szegedi polgárok kettős sikerre készülnek: a holnapi győzelemre és arra, hogy a közgyűlés legyőzi a sportágsovinizmust, s támogatja a labdarúgást. Botka reagál: szurkolunk a csapatnak. 09.52: Szentistványi István (LMP) emlékeztet, október 3-án lesz egyéves az új szegedi közgyűlés. Nagy várakozások voltak a városban, például az önkormányzati cégek átvizsgálását illetően. Ma is cégvezetők leváltása szerepel napirenden, de őket már az új többség delegálta. Szerinte a Fidesz a vonatkozó a polgármesteri előterjesztéseket nem akarja napirendre venni (az IH és a Dorozsmai Nagybani ügyvezetője esetét), míg a Mars téri piacigazgatót, aki benyújtotta lemondását, "elengedi". Nem értik a városlakók, mi állhat emögött.

Kozma költői kezdése

09.50: Frakciótársa, Nagy Sándor kapcsolódik az elmondottakhoz. Ő is a Fidesz-KDNP-s kormányt bírálja, illetve a kormánypárt helyi politikusait. Fontosnak tartja, hogy helyben korrektek legyenek egymással, tartsák szem előtt a város pénzügyi érdekeit. A mai előterjesztések elfogadásával szerinte a jobboldal akár 2,5 milliárdos kárt okozhat a városnak, európai uniós forrásokat veszthet például Szeged bizonyos indítványok miatt. A pályázatokat, fejlesztéseket közösen döntöttük el - folytatja -, ezek anyagi terheit vállalni kell ahhoz, hogy európai szintű, élhető település legyen a megyeszékhely. 09.46: Napirend előtti felszólalásra Kozma József (MSZP-SZVE) jelentkezett. Petőfit idézi: itt van az ősz, itt van újra... Újabb idézet: "A vész kitört" - Sólyom László citálta ekképpen Vörösmartyt. Nem olyan szép az ősz Kozma szerint, sötét viharfellegek gyülekeznek a szegedi családok fölött. Autók, lakások, sorsok, munkahelyek, iskolák, kórházak kerülnek veszélybe, nehéz helyzetbe. Nem tudhatjuk, "meg tudjuk-e védeni" az iskoláinkat például, vagy az SZTE-n tanulhat-e majd egy szegényebb gyerek, vagy az a gazdagok privilégiumává válik. 09.41: Botka László bejelenti, éjszaka megérkezett Szegedre az első PESA villamos, száz százalékban alacsonypadlós a jármű, légkondicionált, 210 férőhelyes. Jövő szerdán tervezik a hivatalos bemutatót, utána hamarosan üzembe is áll a villamos, mely azonban prototípus, tehát szigorú közlekedésbiztonsági előírások vonatkoznak rá. Jövő májusig további nyolc PESA villamos érkezik a városba. 09.40: Folytatjuk! 09.35: Igen hosszúra nyúlik az első szünet, a képviselők fele lehet most a teremben. 09.13: A Szegedi Lengyel Önkormányzat ajándékát (egy új kötetet) adta át a képviselőknek Biernacki Karol elnök. 09.10: A zene percei után Botka László gratulál a kitüntetetteknek. 09.04: Megkezdődik a munka. A turkui vonósnégyes ad elő, Szeged finnországi testvérvárosából érkeztek. 09.00: Ünnepséggel kezdünk, az augusztus 20-án állami kitüntetésben részesült szegedieket köszönti a testület.

Lemondott a Mars téri piac vezetője

08.45: Nagy László, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője egészségügyi okokra hivatkozva lemondott posztjáról - érkezett az információ. A hírt Erdei Péter igazgatóhelyettes is megerősítette. Ma dől el, ki lesz az utódja.

Luxus helyett újítsák föl a közterületi sportpályákat!

08.40: A Fidelitas szegedi elnöke, Velő Miklós arról beszélt, nem értik, Szeged MSZP-s polgármestere miért vett 15 millió forintért felső prémium kategóriás SAAB-ot (még akkor is, ha a konstrukcióba 3 millió forinttal beszámították korábbi, használt gépkocsiját), miközben a miniszterek és az államtitkárok 6 milliós Skodával járnak. A Fidelitas szerint ezeket a forrásokat inkább a leromlott állapotú, balesetveszélyes közterületi sportpályák felújítására kellett volna fordítani. Tarjánban például - mondta Velő - 22 sportpályából csak 6 használható, a többi dzsungelszerű, benőtte a gaz, betonfelülete töredezett. Ha Botka is beérte volna Skodával, 3-4 pályát sportolásra alkalmassá lehetett volna tenni - fogalmazott az elnök, aki felidézte, érthetetlen volt 2009 végén, hogy Botka Lászlót zanzibári luxusüdüléséből hazaérkezvén szolgálati autója várta a reptéren. 8.30-kor a Fidelitas sajtótájékoztatót tart a városháza előtt, Botka Lászlóhoz intéznek kérdéseket. Ezzel kezdünk. A szeptemberi rendes közgyűlés előtti napok éles szópárbaja alapján biztosra vehető, ezúttal is heves viták színtere lesz a díszterem. Csütörtökön Nagy Sándor korábbi alpolgármester (MSZP-SZVE) arról tartott sajtótájékoztatót, hogy a Fidesz és a Jobbik "pénzszivattyúja" különböző előterjesztéseken át 410 millió forintot venne ki a város költségvetéséből. A Fidesz-KDNP frakció vezetője, Bohács Zsolt erre úgy reagált: azzal fogadták el a költségvetést, hogy felelősséget viselnek a város működőképességének fenntartásáért, de jelezték, hogy év közben többször is korrekciókra lesz szükség, többek között azért, mert a polgármester előterjesztése a város gazdasági társaságaitól a korábbi évekhez képest jelentős támogatásokat vont el. Botka László közben két önkormányzati cégvezető, Nagy László (Szegedi Vásár és Piac Kft.), illetve Sódar István (Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.) menesztését indítványozta "jogszabálysértő és a városnak kárt okozó ügyeikre" hivatkozva. Ugyanakkor ennek az előterjesztésnek a napirendre vételét a jogi, a kulturális és a pénzügyi bizottság sem támogatja. Mialatt a két legnagyobb képviselőcsoport közötti harc - a már ismert Botka László-i retorikával: veszélyben a költségvetési egyensúly, ha átmennek a Fidesz-KDNP javaslatai - verbális fronton felerősödött, az LMP képviselője, Szentistványi Istvánarra hívta föl a figyelmet, hogy városvezetés a tavasz óta tartó megszorító intézkedések mellett mindig talált pénz azon célokra, amelyekre bizonyos befolyásos lobbicsoportok szeretnék, hogy legyen. A jobbikos Keresztúri Farkas Csaba pedig - miközben - a Mars téri Marx-dombormű eltávolítására, az önkormányzati parkolóhelyek számának csökkentésére és a 7-8. osztályosok számára történő helytörténeti oktatás bevezetésére tett indítványaival került a szocialisták támadásainak kereszttüzébe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.