Gazdaság

10-15 milliárd közötti sporttámogatási igény érkezett

10-15 milliárd közötti sporttámogatási igény érkezett

2011. szeptember 19., hétfő
10-15 milliárd közötti sporttámogatási igény érkezett

Az öt kiemelt látványcsapatsportág egyesületei 10-15 milliárd forint közötti igényt nyújtottak be a társaságiadó-kedvezményből kérhető támogatásokra - jelentette ki Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának fideszes elnöke hétfőn, a Digi Sport televízió Reggeli Start című műsorában.

A politikus hozzátette, az idén 5-7 milliárd forintra lehet fedezet, a múlt csütörtökön lejárt határidőig beérkezett igények elbírálására 60 nap áll a sportági szövetségek (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong)rendelkezésére, ugyanakkor ezt megpróbálják egy hónapra leszorítani, így október közepére-végére átfogó kép alakul ki az igényekről. "Nagyon nehéz helyzetben vagyunk a gazdasági válság miatt, kemény év elé nézünk, de reménykedem abban, hogy születik olyan megállapodás, amellyel nem kell hozzányúlnunk a társaságiadó-kedvezményről szóló törvényhez. Ez lobbierő kérdése is" – mondta a politikus az állami források szűkösségével kapcsolatos kérdésre. Bánki hozzátette, előzetesen arra számítottak, hogy a legnagyobb igény az utánpótlás-nevelési támogatásokra érkezik majd, azonban úgy tűnik, a létesítményfejlesztéshez szükséges összegekre szinte ugyanakkora szükségük lenne az egyesületeknek. "Szigorúak leszünk, a nem rendeltetésszerű felhasználás hároméves kizárást von maga után a pályázati rendszerből, 150 százalékos büntetőkamattal történő visszafizetés mellett" - mondta a sport- és turizmusbizottság elnöke az állami ellenőrzéssel kapcsolatban. "Nem érdemes kockáztatni, ez elég elrettentő, aki ebből kimarad, lemarad a versenyben."

Bánki

beszélt a Puskás Ferenc Stadion lebontásáról is, amely elmondása szerint a 2012-es költségvetéstől függ. Azt mondta, terv van, kormányzati előterjesztés is készült két verzióra: 60 ezer fős, nagy nemzetközi mérkőzések lebonyolítására alkalmas futballstadiont szeretnének, amelyben a futópálya vagy beépíthető lesz, vagy külön kell atlétikai stadiont építeni. A stadion bontását eredetileg az október 11-i magyar-finn labdarúgó Eb-selejtező után kezdték volna el, de a politikus úgy fogalmazott, "a kormány most nincs könnyű helyzetben a költségvetés tervezésekor, a program indulása pedig ettől függ". "A bontás akkor indulhat, ha világos a költségvetés. Ez elvileg beleférne az őszi időszakba. Ha 2014-re működő stadiont szeretnénk, még az ősszel neki kell látni a bontásnak." A sporthuliganizmus elleni törvényt ért ellenzéki kifogásokkal kapcsolatban Bánki azt mondta, a jogszabály senkit sem tekint bűnözőnek, de mindenkit annak tekint, aki meg akar zavarni egy mérkőzést. A bizottsági elnök nem tartja túlzónak a törvényt, ugyanakkor elismeri, hogy egyes pontjain esetleg később módosítani kell, ehhez azonban egyéves türelmi időre van szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.