Kultúra

„Nincs ég Föld nélkül” - hit és fenntarthatóság

„Nincs ég Föld nélkül” - hit és fenntarthatóság

2011. szeptember 15., csütörtök
„Nincs ég Föld nélkül” - hit és fenntarthatóság
Két politikus és egy hittantanár a fenntartható fejlődés és a hit körében próbálta a környezet és ember kapcsolatának konfliktusait feltárni, a lehetséges megoldásokról beszélgetni. „A kereszténység az ember és környezet viszonyára egy biztos alapot adhat” – mondta a Piarista Gimnázium hittantanára Sipos Attila a beszélgetés alaphangját megadva, míg a két politikus, Szentistványi István, az LMP és Juhász Gyula, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője először a pártjuk önmeghatározása kapcsán fejtette ki azt, hogy a környezettudatosság lényegében már minden politikai alakulat rendszerének a szerves része kell, hogy legyen.

A megoldáshoz még fel kell nőnünk?

Gadó György Pál, a beszélgetés moderátora felvetette, hogy már régóta tudjuk, s egyre gyakrabban hallani különböző kommunikációs csatornákon, hogy „nagy a baj”. De vajon látják-e a válságot politikusaink és mik a tettek, vannak-e? „Igen valóban baj van, de azt még senki sem tudta megmondani biztosan, hogy mekkora ez a baj. Ahhoz, hogy globális problémát okozzunk elég fejlettek vagyunk technikailag, ahhoz viszont, hogy ezt kezeljük, megoldjuk, társadalmilag még nem vagyunk elég fejlettek. Jellemző, hogy igyekezetünk a lokális, tüneti kezelésekre koncentrálódik. Helyi válaszokat adunk erre a globális kérdésre, ráadásul azokat is rosszul” – így Juhász Gyula. Bekapcsolódva a beszélgetésbe Sipos Attila a fordulatokról is beszélt, hogy nemcsak az egyes ember és társadalmi szerveződések ismerték fel a természetkárosításunk hatásait, hanem a különböző felekezetek is elkezdtek olyan programokat, akciókat szervezni, amely hozzájárul az ökotudatosság fejlesztéséhez. Ő tud olyan önfenntartó közösségről, akiknek tagja kimondottan a kereszténység alapjain szerveződve hoztak létre lényegében egy ökofalut.

Hinni kell, hogy meggyógyíthatjuk a világot

TIÉD-program

Tradicionális és Innovatív Értékek Dialógusban (TIÉD) címmel hirdetett programsorozatot a fenntarthatóság jegyében a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, ehhez kapcsolódnak a kerekasztal-beszélgetések, előadások, iskolai, gyülekezeti rendezvények.
Szentistványi a lokális válaszokhoz kapcsolódóan fejtette azt ki, hogy a helyi városfejlesztési filozófiáktól is messze van a környezetvédelem. A politikus példaként hozta fel, hogy 17 területet szeretnének helyi védettség alá vonni és az önkormányzat részérő csak egy feltétel fogalmazódott meg: csak ne kerüljön pénzbe. „Ebből a hozzáállásból látszik, hogy valójában mennyit is akarunk mi adni a környezetünkért, miközben 30 milliárdért fejlesztünk olyan tömegközlekedést, melynek nem lett felmérve, hogy növeli-e a város energiaigényét, vagy nem. Előbbi esetben ugyanis nem nevezhető a beruházás környezetbarátnak” – érvelt a képviselő. Sipos Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyes ember tudatában kell elültetni azt a gondolatot, hogy bizony önkorlátozóvá kell válnunk, ebben is segíthet a vallás. „Nincs ég Föld nélkül” – hangzott el egy mondás az esten, s valóban, ha nem gondozzuk a ránk bízott természetet, akkor mi is elveszünk. „Az ember azt kapta feladatul, hogy ápolja a Földet, hiszen bárhogy is szeretnénk értelmezni a bibliát, nem fogunk új Földet kapni feltámadáskor. Az egyháznak fel kell ismernie, hogy a szemléletváltásban tud sokat tenni – hangzott el. A beszélgetés végén egy közönségi kérdésnél fogalmazódott meg egy mondat, ami talán a legjobban összefoglalja a kerekasztal-beszélgetés tanulságát: „A legfontosabb legyen egy közös hit, hogy a világot képesek vagyunk fenntarthatóvá formálni – itt az idő dolgozni ezen.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.