Egyház

Vésővel és kalapáccsal is segít az amerikai testvérgyülekezet + VIDEÓ, FOTÓK

Vésővel és kalapáccsal is segít az amerikai testvérgyülekezet + VIDEÓ, FOTÓK

2011. augusztus 10., szerda
Vésővel és kalapáccsal is segít az amerikai testvérgyülekezet + VIDEÓ, FOTÓK
Nemcsak anyagi támogatással, hanem kétkezi munkával is segíti a szegedi Honvéd téri református gyülekezetet az Iowa állambeli Westminster Presbyterian Church gyülekezete. Hétfőtől szerdáig három napon át segédkeznek a Kárász utcai missziósház (Herzl-ház) renoválásában. 2001 óta ápol kapcsolatot a Honvéd Téri Református Egyházközség az USA-beli Des Moines városában működő testvérgyülekezettel. A szegedi egyházközség vezető lelkésze, Kereskényi Sándor által kiépített testvéri viszony keretében két évente felváltva felkeresi egymást a két gyülekezet. A Des Moines-iek sokféle missziót végeznek, így például most a Honvéd térieknek igyekeznek segítséget nyújtani. A missziósház régóta vár felújításra, amit apránként, önkéntes munkával igyekszik elvégezni a helyi egyházközség - tudtuk meg Kereskényiné Nemes Lívia lelkésznőtől. Az önkéntesség éve külön aktualitást ad a felújításhoz, melyben a vezető lelkész másodikos fiától a nyolcvanéves gyülekezeti tagig mindenki megtalálja a maga munkáját. A feladat ugyanakkor nem egyszerű, kevés pénzből kell a ráadásul műemléki védelem alatt álló épületet használhatóvá tenni. A Des Moines-iek idén 5 és fél millió forintnak megfelelő adományt hoztak a felújítási célokra, és emellett kétkezi munkájukat is felajánlották - tájékoztatott a lelkésznő. Így lehetővé válik, hogy a ház emeletén egy nagyobb területet renováljanak. Annál is inkább hasznos ez a mostani felajánlás, hiszen az egyházközség jelenleg nem rendelkezik parókiával - a most rendbe hozandó épületrész reménység szerint erre a célra is megfelel majd.
Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők. (Zsolt 127,1)
July Murphy, az 1300 tagot számláló Des Moines-i gyülekezettől portálunknak elmondta: mindenképpen szerettek volna egy közös projektet a szegedi gyülekezettel, és így tudták meg, hogy van ez az épület, amit felújításra vár. Az amerikai vendégeknek van már tapasztalatuk az ilyen munkákban. Nagyon egyszerű házakat építenek, főleg a saját államukon belül, ritkán mennek külföldre. Egy árvíz által elöntött városban is segítettek a házak helyreállításában, ekkor tapasztalták meg, hogy jó kétkezi munkával is támogatni a rászorulókat. Szeretik az ilyen jellegű tevékenységet, néhány éve Közép-Amerikában segítettek egy építkezésben. July Murphytől azt is megtudtuk, a Habitat for Humanity szervezeten - amely kifejezetten szegény vagy bajbajutott embereknek segít a házépítésben - belül is dolgoznak az Államokban, így, jóllehet túl sok képesítésük nincs ezen a területen, megtanultak a gyakorlatban jó néhány dolgot az általuk végzett egyszerűbb fizikai tevékenységekhez. A Habitat for Humanity-n keresztül külföldön költségesek és bonyolultak lettek volna a helyreállítási munkák, így most a gyülekezet tagjai csak saját zászlajuk alatt érkeztek. Az amerikai vendégek az építkezési munkák után ötnapos magyarországi körutat tesznek, majd Prágába utaznak, és ezután térnek haza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.